U pozorištu Kulturnog centra odigrana dokumentarna predstava „Ko kamen“

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske  Ljiljana Čekić odigrala je večeras u pozorištu Kulturnog centra Trebinje pozorišni komad „Ko kamen“.

Predstava je nastala po tekstu Dragane Mandrape, profesora srpskog jezika i književnosti iz Istočnog Sarajeva, koja je kroz ovaj komad ispričala svoj i život svoje majke.

Dokumentarna drama “Ko kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana“ je priča o dvije žene i dvije sudbine, priča o životu i neminovnosti, o ličnoj i kolektivnoj nesreći, o snazi dvije žene, koje su od svog krsta gradile stepenice ka životu ili se niz njih stropoštavale u bezdane tuge i bola.

Glumica Ljiljana Čekić objasnila je da sam naziv predstave upućuje da su u pitanju dvije žene koje su tvrde, jake i snažne kao kamen. Upućuje na njihov karakter, ali i na Hercegovinu. Predstava je paradigma ženskog stradanja i izdržljivosti, hrabrosti i iskušenja sa kojima se susreću žene sa naših prostora.

„U pitanju su autentične priče i događaji, sva imena i toponimi su autentični. Dragana je na osnovu snimaka i kazivanja svoje majke Velenke napisala njen dio, a onda je ispričala i svoj život. Predstava prati sudbine dvije žene u različitim socijalnim i istorijskim okolnostima. Govori o stradanjima na ovim prostorima, o stradanju tokom Drugog svjetskog rata, koji je preživjela Velenka, a Draganina priča je o stradanju u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. One su svjedoci onoga ružnog što se dešavalo, ali i svjedoci života koji uvijek pobjeđuje“, navela je Ljiljana Čekić.

Predstava „Ko kamen“ rađena je u produkciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Banjaluke, a u Kulturnom centru Trebinje organizovana je u saradnji sa Gradom Trebinjem.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković