U KULTURNOM CENTRU TREBINJE PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „NEVESINJSKA BRIGADA U RATU 1992 – 1995“ (VIDEO)

У Требињу је вечерас, у препуној галерији Културног центра, одржана  промоција монографије  „Невесињска бригада у рату 1992 – 1995“ аутора Зорана Јањића, пуковника у пензији.

О књизи су, поред аутора, говорили билећки књижевник и новинар Шћепан Алексић, начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић и Перо Мишељић, предсједник Скупштине БОРС Требиње.

Према ријечима аутора, књига је настала с циљем да се отргне од заборава херојство и истина о Невесињској бригади али и због различитих интерпретација ратних дешавања на подручју Херцеговине.

Ова књига је својеврсно свједочанство о отаџбинском рату и улози једне од најславнијих бригада Војске Републике Српске. Пуковник Зоран Јањић је био њен припадник и активни учесник догађаја о којима пише. Неколико година је прикупљао историјску грађу о догађајима у ратном периоду, околностима у којима су се они одиграли, те о актерима тих догађаја.

 

„Идеја за настанак монографије о ратном путу Осме херцеговачке моторизоване бригаде настала је одмах након рата. Преплавиле су нас разне публикације везане за рат на овим просторима и оне често дају погрешне чињенице о улози и значају ове бригаде. Приликом израде овог дјела, користио сам три извора: први је жива ријеч, односно свједочења живих учесника рата, други су документи којима сам поткријепио свједочења актера ових догађаја, а трећи – литература коју су писали Хрвати и муслимани из долине Неретве. Много ми је помогла и књига „Све моје битке“ генерала хрватске војске Јанка Бобетка“,  навео је аутор Зоран Јањић.

 На више од 500 страна, у 15 поглавља, описана су готово сва збивања која су обиљежила три ратне године у Невесињу и Херцеговини – од околности које су претходиле сукобима три народа, па до завршетка рата у БиХ и потписивања Дејтонског мировног споразума. Детаљно је описан настанак и ратни пут Невесињске бригаде, једне од најбољих јединица Војске РС, која је међу првима одликована Орденом Немањића. Описане су најзначајније битке које је бригада водила у одбрани Невесиња и Херцеговине, а највише пажње је поклоњено двијема херојским биткама које су се одиграле на Митровдан 1992. и 1995. Посебно поглавље посвећено је погинулим борцима, гдје је приложен списак погинулих са подацима о датуму и мјесту рођења, те датуму и мјесту погибије.

Књига је илустрована шемама којима су значајне ситуације представљене на топографским картама и фотографијама из ратног периода.

Програм је водио Ратомир Мијановић, пјесник Новица Телебак казивао је стихове пјесме „Спомен соба“ коју је посветио страдалима у отаџбинском рату, а родољубиве стихове уз гусле отпјевао је народни гуслар Бранко Милићевић.

 

Душка Ђајић