U KULTURNOM CENTRU TREBINJE PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „NEVESINJSKA BRIGADA U RATU 1992 – 1995“ (VIDEO)

U Trebinju je večeras, u prepunoj galeriji Kulturnog centra, održana  promocija monografije  „Nevesinjska brigada u ratu 1992 – 1995“ autora Zorana Janjića, pukovnika u penziji.

O knjizi su, pored autora, govorili bilećki književnik i novinar Šćepan Aleksić, načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović i Pero Mišeljić, predsjednik Skupštine BORS Trebinje.

Prema riječima autora, knjiga je nastala s ciljem da se otrgne od zaborava herojstvo i istina o Nevesinjskoj brigadi ali i zbog različitih interpretacija ratnih dešavanja na području Hercegovine.

Ova knjiga je svojevrsno svjedočanstvo o otadžbinskom ratu i ulozi jedne od najslavnijih brigada Vojske Republike Srpske. Pukovnik Zoran Janjić je bio njen pripadnik i aktivni učesnik događaja o kojima piše. Nekoliko godina je prikupljao istorijsku građu o događajima u ratnom periodu, okolnostima u kojima su se oni odigrali, te o akterima tih događaja.

 

„Ideja za nastanak monografije o ratnom putu Osme hercegovačke motorizovane brigade nastala je odmah nakon rata. Preplavile su nas razne publikacije vezane za rat na ovim prostorima i one često daju pogrešne činjenice o ulozi i značaju ove brigade. Prilikom izrade ovog djela, koristio sam tri izvora: prvi je živa riječ, odnosno svjedočenja živih učesnika rata, drugi su dokumenti kojima sam potkrijepio svjedočenja aktera ovih događaja, a treći – literatura koju su pisali Hrvati i muslimani iz doline Neretve. Mnogo mi je pomogla i knjiga „Sve moje bitke“ generala hrvatske vojske Janka Bobetka“,  naveo je autor Zoran Janjić.

 Na više od 500 strana, u 15 poglavlja, opisana su gotovo sva zbivanja koja su obilježila tri ratne godine u Nevesinju i Hercegovini – od okolnosti koje su prethodile sukobima tri naroda, pa do završetka rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Detaljno je opisan nastanak i ratni put Nevesinjske brigade, jedne od najboljih jedinica Vojske RS, koja je među prvima odlikovana Ordenom Nemanjića. Opisane su najznačajnije bitke koje je brigada vodila u odbrani Nevesinja i Hercegovine, a najviše pažnje je poklonjeno dvijema herojskim bitkama koje su se odigrale na Mitrovdan 1992. i 1995. Posebno poglavlje posvećeno je poginulim borcima, gdje je priložen spisak poginulih sa podacima o datumu i mjestu rođenja, te datumu i mjestu pogibije.

Knjiga je ilustrovana šemama kojima su značajne situacije predstavljene na topografskim kartama i fotografijama iz ratnog perioda.

Program je vodio Ratomir Mijanović, pjesnik Novica Telebak kazivao je stihove pjesme „Spomen soba“ koju je posvetio stradalima u otadžbinskom ratu, a rodoljubive stihove uz gusle otpjevao je narodni guslar Branko Milićević.

 

Duška Đajić