U KULTURNOM CENTRU TREBINJE PREDSTAVLJENA KNJIGA„PETROVKE – ISTORIKE SRBSKOG NARODA“

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je promovisana knjiga  „Petrovke – istorike srbskog naroda“autora Petra Aškrabe Zagorskog.

 Aškraba Zagorski je poznat po istraživanju porijekla srpskih prezimena, te po zagovaranju istorije drugačije od zvanične.

Rezultate svog istraživanja sakupio je u najnovijoj, četrnaestoj knjizi „Petrovke“.„Obradio sam raznovrsne teme kao što su: Povelja bana Kulina, oblast Bosna u zemlji Srbiji, prvi odbrambeni sudar Srba sa Turcima, šta bješe za cara Dušana Silnog, kako nastaje ime Crna Gora i druge“,   rekao je autor knjige. Zagorski smatra da nam ova njegova zbirka pjesama može pomoći da na najbolji i najbrži način „naučimo svoju istoriju i saznamo istinu“.

O autoru i njegovom djelu govorio je istoričar Boris Cicović.

„Petar i ja dugi niz godina sarađujemo u istraživanju stare srpske istorije. Knjiga „Petrovke“  je jedna izuzetna epsko – lirska zbirka kroz koju nam je Petar ispričao pravu i tačnu istoriju srpskog naroda. Knjiga je pisana narodnim govorom Petrovog zavičaja Zagorja“, kazao je Cicović.

 Petar Aškraba Zagorski je autor više zbirki poezije i proze, učesnik je više naučnih skupova, a njegovi radovi objavljivani su u raznim zbornicima.

Predstavljanje trebinjskoj publici je ujedno i 222. promocija Aškrabinih knjiga.

 

Duška Đajić