U KULTURNOM CENTRU TREBINJE POČEO FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

U bioskopu Kulturnog centra večeras je počeo  Međunarodni festival animiranog filma, koji će publici ponuditi projekcije najboljih savremenih svjetskih ostvarenja u ovoj oblasti.

Festival, koji Asocijacija za vizuelne umjetnosti  „Feniks art“  iz Banjaluke organizuje već dvanaesti put, drugu godinu zaredom održava se u Kulturnom centru Trebinje, gdje će se pred posjetiocima naći sadržaji takmičarskog dijela programa.

Do 28. oktobra, festival će trebinjskoj publici predstaviti ulupno 68 najboljih ostvarenja iz čitavog svijeta, od čega 17 u konkurenciji za najbolji dječji animirani film.

Večeras je u prvom takmičarskom bloku prikazano devet animiranih ostvarenja. Na repertoaru su bile animacije iz Velike Britanije, Irana, Bugarske, Poljske, Argentine, Italije i dvije iz Francuske.

Sutra, 25. oktobra, u 18 časova počinje prvi dio dječjeg takmičarskog programa, za uzrast od sedam do jedanaest godina. U okviru ovog dijela biće prikazano šest ostvarenja: iz Francuske, Španije, Belorusije, Argentine, te dva iz Rusije.

U 20 časova na repertoaru je drugi blok glavnog takmičarskog programa, u kojem će se naći kratki animirani filmovi iz Meksika, Češke, Irana, Belorusije, Kine, Argentine, Hongkonga, te po dva iz Holandije, Poljske i Francuske.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Ovogodišnji Međunarodni festival animiranog filma podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Duška Đajić