У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ АНИМИРАНОГ ФИЛМА

У биоскопу Културног центра вечерас је почео  Међународни фестивал анимираног филма, који ће публици понудити пројекције најбољих савремених свјетских остварења у овој области.

Фестивал, који Асоцијација за визуелне умјетности  „Феникс арт“  из Бањалуке организује већ дванаести пут, другу годину заредом одржава се у Културном центру Требиње, гдје ће се пред посјетиоцима наћи садржаји такмичарског дијела програма.

До 28. октобра, фестивал ће требињској публици представити улупно 68 најбољих остварења из читавог свијета, од чега 17 у конкуренцији за најбољи дјечји анимирани филм.

Вечерас је у првом такмичарском блоку приказано девет анимираних остварења. На репертоару су биле анимације из Велике Британије, Ирана, Бугарске, Пољске, Аргентине, Италије и двије из Француске.

Сутра, 25. октобра, у 18 часова почиње први дио дјечјег такмичарског програма, за узраст од седам до једанаест година. У оквиру овог дијела биће приказано шест остварења: из Француске, Шпаније, Белорусије, Аргентине, те два из Русије.

У 20 часова на репертоару је други блок главног такмичарског програма, у којем ће се наћи кратки анимирани филмови из Мексика, Чешке, Ирана, Белорусије, Кине, Аргентине, Хонгконга, те по два из Холандије, Пољске и Француске.

Улаз на све пројекције је слободан.

Овогодишњи Међународни фестивал анимираног филма подржало је Министарство просвјете и културе Републике Српске и Канцеларија специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини.

Душка Ђајић