U KULTURNOM CENTRU TREBINJE POČELI „DANI MAĐARSKOG FILMA“

U bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje dvodnevnu manifestaciju  „Dani mađarskog filma“  večeras je svečano otvorio ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poza.

Ambasador Poza je naglasio da film za Mađare već od samih početaka predstavlja jednu od najvažnijih umjetničkih grana te da su Mađari „filmska nacija“, što ne dokazuje samo istorija filma, već i uspjesi mađarske kinematografije u proteklih nekoliko decenija. On se ukratko osvrnuo na istoriju mađarske kinematografije koja je bogata uspjesima, a istakao je da njena sadašnjost podsjeća na uspjehe ih 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka:

„Radi se o svjesnom razvijanju mađarskog filma jer je zajednički cilj mađarske vlade i filmske struke da se mađarska kinematografija dovede u sami evropski vrh. Na početku 20. vijeka razvoju Holivuda ogroman doprinos su dala dvojica Mađara – Adolf Zukor, jedan od osnivača filmskog studija ‘Paramount Pictures’ i Vilijam Foks, utemeljivač filmske kuće ’20th Century Fox’. Značaj mađarskog filma vjerno dokazuju i dosadašnji mađarski oskarovci, reditelj Ištvan Sabo, animator Ferenc Rofus i snimatelj Vilmoš Žigmond. Nadamo se da će pažnja i energija koja je usmjerena na razvoj naše filmske industrije donijeti nove uspjehe mađarskoj kinematografiji“.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković rekao je da je Kulturni centar u proteklom periodu razvijao vrlo uspješnu međunarodnu kulturnu saradnju postavljajući na taj način kulturu kao neku vrstu osnove u identitetu Grada Trebinja i prepoznavajući, na taj način, Trebinje kao regionalni centar kulture.

„Upravo iz tog razloga mi smo gledali da što više međunarodnih kulturnih projekata i događaja dovedemo u Trebinje, pa i u Kulturni centar. Sa Ambasadom Mađarske imamo uspješnu saradnju još od koncerta koji smo organizovali sa Višegradskom četvorkom, nakon toga smo napravili par zanimljivih i radnih sastanaka i to je, naravno, proizvelo po prvi put u Trebinju i ‘Dane mađarskog filma’. Bioskop je mjesto gdje se ne nudi imitacija ili iskrivljena, već nova stvarnost koja odgovara svojim pravilima, a pravila su da večeras uživamo u umjetnosti bez ikakvih drugih opterećenja“, kazao je Vuković.

U okviru „Dana mađarskog filma“, večeras je u bioskopu Kulturnog centra prikazan istorijski film „Kinčem“, a sutra veče, od 18 časova na programu je psihološki triler „Zadavljena“. Ulaz je besplatan.

„Dane mađarskog filma“ organizovali su Ambasada Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini i Kulturni centar Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković