U KULTURNOM CENTRU TREBINJE POČELI „DANI BUGARSKOG FILMA“

U bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje dvodnevnu manifestaciju  „Dani bugarskog filma“  večeras je svečano otvorila ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa.

Oktobar je mjesec u kojem Republika Bugarska promoviše svoju kulturu, a  „Dani bugarskog filma“  nekoliko godina unazad organizuju se širom Bosne i Hercegovine –  ove godine po prvi put i u Trebinju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama u Trebinju, a posebno mi je drago obratiti se ovoj mladoj publici. Gostujemo kod vas uoči 1. novembra, dana bugarskih kulturnih i književnih vođa, koji su tokom 18. i 19. vijeka sačuvali svoj identitet razvojem bugarske književnosti, obrazovanja i kulture“, navela je Karabaševa.

Karabaševa je istakla spremnost Bugarske ambasade da  „Dane bugarskog filma“  u Trebinju pretvori u kulturnu tradiciju.

U okviru ovogodišnjih  „Dana bugarskog filma“  u Trebinju, zakazane su projekcije dva savremena filmska dostignuća bugarske kinematografije, koja govore o tradiciji, kulturi i svakodnevici Bugara.

Večeras je prikazan film  „Žvaka“, režisera Stanislava Todorova, a za sutra je predviđena projekcija filma  „Majmun“, Dimitra Koceva – Šoša.

Podsjećamo da su filmovi sinhronizovani na srpski jezik, a da je ulaz na projekcije slobodan.

Duška Đajić