У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ПОЧЕЛИ „ДАНИ БУГАРСКОГ ФИЛМА“

У биоскопској сали Културног центра Требиње дводневну манифестацију  „Дани бугарског филма“  вечерас је свечано отворила амбасадор Бугарске у БиХ Августина Цветкова Карабашева.

Октобар је мјесец у којем Република Бугарска промовише своју културу, а  „Дани бугарског филма“  неколико година уназад организују се широм Босне и Херцеговине –  ове године по први пут и у Требињу.

„Велико ми је задовољство што сам данас са вама у Требињу, а посебно ми је драго обратити се овој младој публици. Гостујемо код вас уочи 1. новембра, дана бугарских културних и књижевних вођа, који су током 18. и 19. вијека сачували свој идентитет развојем бугарске књижевности, образовања и културе“, навела је Карабашева.

Карабашева је истакла спремност Бугарске амбасаде да  „Дане бугарског филма“  у Требињу претвори у културну традицију.

У оквиру овогодишњих  „Дана бугарског филма“  у Требињу, заказане су пројекције два савремена филмска достигнућа бугарске кинематографије, која говоре о традицији, култури и свакодневици Бугара.

Вечерас је приказан филм  „Жвака“, режисера Станислава Тодорова, а за сутра је предвиђена пројекција филма  „Мајмун“, Димитра Коцева – Шоша.

Подсјећамо да су филмови синхронизовани на српски језик, а да је улаз на пројекције слободан.

Душка Ђајић