U KULTURNOM CENTRU TREBINJE POČELE 54. „DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE“

Naučno-književnim skupom „Pjesnički dijalog s Dučićem“, u organizaciji Matice srpske iz Novog Sada, večeras su u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje počele 54. „Dučićeve večeri poezije“.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poželio je dobrodošlicu pjesnicima, književnicima i naučnicima u Trebinje i Hercegovinu, gdje se vijekovima pjesnička riječ spretno rađala i duboko poštovala. Gradonačelnik Ćurić posebno je pozdravio prof. dr Dragana Stanića, predsjednika Matice Srpske, najstarije kulturne institucije kod Srba, koja je priredila poseban program u okviru „Dučićevih večeri poezije“.

„To znači da smo uspjeli da povežemo i obnovimo naš duhovni prostor, a granice koje su iscrtale i najmoćnije zemlje svijeta – kao da ne postoje. To samo može kultura. Došlo je vrijeme kad je, i u najširim slojevima našeg društva, sazrela svijest da bez kulture nikud ne možemo. Bez kulture, u svijetu kakav je danas, čovjek i svaka ljudska zajednica potpuno je prazna, bezimena, svima tuđa i nikom potrebna“, istakao je Ćurić.

On je dodao da Trebinje ima specifičnu percepciju kulture, zahvaljujući najviše velikom pjesniku:
„Naravno, ne mislim samo na njegovu poeziju nego, prije svega, na Dučićev uticaj na kulturno oblikovanje našeg grada. Od njega, želio je stvoriti i ljepše i gospodstvenije Trebinje. Na sreću, njegovo fiktivno i stvarno Trebinje, vremenom su se približili. Ideje su postajale stvarnost. Zato smo ponosni na gotovo pet i po decenija pjesničkih i naučnih saborovanja ovdje, podno Leotara“.

Dragan Stanić, predsjednik Matice Srpske, smatra da proslavljati ime i djelo Jovana Dučića, organizovati nova čitanja, preispitivati koliko je ono što je Dučić uradio inspirativno, prirodni je zadatak koji treba da obavljaju svi oni kojima je stalo do srpske kulture, posebno do onih vrijednosti koje je stvarao sam Dučić.

„Mislim da taj dijalog mora da se vodi na cijelom srpskom kulturnom prostoru, a treba i strance da uvučemo u tu priču. Ostvariti vezu između intelektualnih i stvaralačkih centara gde se taj dijalog organizuje, kao što je u ovom slučaju reč o Novom Sadu, odnosno Matici srpskoj, i Trebinju, odnosno Hercegovini – uključujući i Mostar, mislim da je to savršeno prirodno. Sve vrednosti, koje jesu istinske vrednosti srpske kulture, moramo zajednički negovati. Bez obzira gde je nastala i kako, mi moramo imati jedinstveni koncept srpske kulture, jer jedino to će nas spasiti od osipanja”, kazao je Stanić i naglasio da moramo poštovati sve one regije koje su iznjedrile vrhunske vrijednosti, a Hercegovina je, prema njegovim riječima, dala mnogo toga.

O bardu srpske književne scene govorio je prof. dr Jovan Delić, a svojevrsne dijaloge sa Dučićem priredili su pjesnici: Miroslav Aleksić, Gordana Đilas, Blagoje Baković, Dragan Hamović, Rastko Lončar i Ivan Negrišorac.

Ovogodišnje „Dučićeve večeri poezije“ završavaju se u ponedjeljak, 15. novembra, koncertom učenika i profesora Muzičke škole, u Kulturnom centru sa početkom u 20 časova.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković