U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DUŠANA VUKOVIĆA

U okviru manifestacije  „Trebinjski dani fotografije“, iza koje već devet godina stoji Foto-kino klub Trebinje, večeras je u galeriji Kulturnog centra otvorena prva samostalna izložba fotografija Dušana Vukovića.

Postavka izložbe obuhvata 30 radova: 29 crno-bijelih fotografija u formatu 60 x 80, od kojih je većina nastala u Danskoj, gdje ovaj umjetnik trenutno živi,jedna ispred Petropavlovog manastira, a posjetioci galerije Kulturnog centra u prilici su pogledati i fotografiju  „Još jedno predivno jutro 3“  kojoj je pripala prva nagrada u kategoriji kolor fotografije na izložbi Foto BiH 2018 koju su organizovali Asocijacija za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini i Foto-kino klub Trebinje.

Dušan Vuković navodi da ljubav i počeci bavljenja fotografijom datiraju još iz njegovih srednjoškolskih dana kada je u priručnoj laboratoriji, u kućnim uslovima, izrađivao analogne fotografije. Otuda i potiče želja da fotografije za njegovu prvu samostalnu izložbu budu isključivo u crno-bijeloj tehnici.

Na Vukovićevim fotografijama uglavnom su zastupljeni motivi prirode, odnosno čovjeka u prirodi.

„Kao što je jednom prilikom izjavio jedan od naših doajena fotografije Tomislav Peternek: „Postoji ono moje pravilo da ako na slici nije čovek, makar kao bubica, onda ta fotografija ne vredi“, tako se i ja držim tog pravila prilikom stvaranja fotografija. Na većini mojih fotografija prisutan je čovjek. Motivi prirode su u prvom planu , a volio bih da ubuduće malo više poradim na žanru ulične fotografije“, rekao je Vuković.

Vuković dodaje da su razne životne okolnosti uticale na to da izvjesno vrijeme napravi pauzu u bavljenju fotografijom, ali ljubav prema njoj uvijek je bila prisutna.

  1. postaje član trebinjskog Foto-kino kluba, a posljednje tri godine intenzivno radi na polju fotografije. Učestvovao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu, a za svoje radove dobio je brojna priznanja.

Pored prvonagrađene fotografije  „Još jedno predivno jutro 3“, posjetioci galerije Kulturnog centra moći će pogledati još neke od nagrađivanih radova Dušana Vukovića na ovoj, njegovoj prvoj samostalnoj izložbi koja će biti otvorena narednih petnaestak dana.

 

Duška Đajić