U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DUŠANA VUKOVIĆA

У оквиру манифестације  „Требињски дани фотографије“, иза које већ девет година стоји Фото-кино клуб Требиње, вечерас је у галерији Културног центра отворена прва самостална изложба фотографија Душана Вуковића.

Поставка изложбе обухвата 30 радова: 29 црно-бијелих фотографија у формату 60 x 80, од којих је већина настала у Данској, гдје овај умјетник тренутно живи,једна испред Петропавловог манастира, а посјетиоци галерије Културног центра у прилици су погледати и фотографију  „Још једно предивно јутро 3“  којој је припала прва награда у категорији колор фотографије на изложби Фото БиХ 2018 коју су организовали Асоцијација за умјетничку фотографију у Босни и Херцеговини и Фото-кино клуб Требиње.

Душан Вуковић наводи да љубав и почеци бављења фотографијом датирају још из његових средњошколских дана када је у приручној лабораторији, у кућним условима, израђивао аналогне фотографије. Отуда и потиче жеља да фотографије за његову прву самосталну изложбу буду искључиво у црно-бијелој техници.

На Вуковићевим фотографијама углавном су заступљени мотиви природе, односно човјека у природи.

„Као што је једном приликом изјавио један од наших доајена фотографије Томислав Петернек: „Постоји оно моје правило да ако на слици није човек, макар као бубица, онда та фотографија не вреди“, тако се и ја држим тог правила приликом стварања фотографија. На већини мојих фотографија присутан је човјек. Мотиви природе су у првом плану , а волио бих да убудуће мало више порадим на жанру уличне фотографије“, рекао је Вуковић.

Вуковић додаје да су разне животне околности утицале на то да извјесно вријеме направи паузу у бављењу фотографијом, али љубав према њој увијек је била присутна.

  1. постаје члан требињског Фото-кино клуба, а посљедње три године интензивно ради на пољу фотографије. Учествовао је на многим изложбама у земљи и иностранству, а за своје радове добио је бројна признања.

Поред првонаграђене фотографије  „Још једно предивно јутро 3“, посјетиоци галерије Културног центра моћи ће погледати још неке од награђиваних радова Душана Вуковића на овој, његовој првој самосталној изложби која ће бити отворена наредних петнаестак дана.

 

Душка Ђајић