U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA IZLOŽBA „POGLED U CENTAR“

Izložba  „Pogled u centar“  Centra za grafiku i vizuelna istraživanja  „Akademija“  Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu otvorena je večaras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

„Pogled u centar“  izbor je grafika iz Zbirke Centra za grafiku, koja je nastajala pune dvije decenije, a koja danas broji preko 800 grafičkih listova, uključujući i djela inostranih umjetnika značajnih za rad Centra.

Profesor Zoran Graovac, direktor Centra za grafiku, istakao je da se Zbirka izdvaja od ostalih po tome što su sve grafike izveli i odštampali umjetnici, majstori štampe u samom Centru.

„Ovom izložbom mi prikazujemo Trebinju jedan dobar deo produkcije Centra. Svaka grafika ovde, svako likovno delo i u nekom drugom mediju govore sami za sebe. Centar napreduje u kontinuitetu 21 godinu, promoviše grafiku i priređuje brojne izložbe u zemlji i inostranstvu, čuvajući sopstvenu Zbirku i stalno je proširujući“, rekao je prof. Graovac.

Izložba  „Pogled u centar“  inicijalno je bila predstavljena u Beogradu povodom 80 godina postojanja Fakulteta likovnih umetnosti, a Centar za grafiku, kao jedinica fakulteta, napravio je ovu izložbu kojom se predstavio tim povodom.

Dugogodišnji  kustos Centra za grafiku Ljiljana Tašić  rekla je da  „Pogled u centar“  predstavlja dvije i po decenije rada Centra, a da radovi iz Zbirke predstavljaju savremeno grafičko stvaralaštvo od druge polovine 20. vijeka do danas.

„Pored izbora od 100 grafika iz Zbirke našeg Centra, ovde su i radovi umetnika koji se primarno bave drugim medijima, a grafika im je bila još jedna mogućnost i još jedan izazov u izražavanju. Grafika je medij koji se stalno menja a mi, radom i odabirom umetnika, pratimo njen razvoj“, navela je Tašić.

Ljiljana Tašić dodaje da je grafika jedno vrijeme bila zapostavljena, ali se danas sve više koristi i da je sve više umjetnika zainteresovanih za ovaj medij.

„Danas granice između medija nisu više striktne. Mediji se preklapaju, a grafika često biva predložak za druge radove. Sve je više umetnika koji se bave grafikom, upravo zbog njenih mogućnosti i  specifičnosti“, dodala je Tašić.

Izložba  „Pogled u centar“  biće otvorena do 31. oktobra.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković