U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA IZLOŽBA „NEZNATNO“ MIODRAGA MANOJLOVIĆA

Izložba radova autora Miodraga Manojlovića, obuhvaćenih nazivom  „Neznatno“, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Izložbu je otvorio  istoričar umjetnosti i kustos Elio Krivdić, koji je istakao da u djelu umjetnika Miodraga Manojlovića crtež, kao medij umjetničkog izražavanja, zauzima glavnu ulogu.

„Izložba  „Neznatno“  predstavlja presjek dosadašnjeg opusa Miodraga Manojlovića,  gdje se on, uglavnom, bavi crtežom koji doživljava prošireni oblik u okviru umjetničkog djelovanja. Selekcija ovih, medijski raznovrsnih radova, objedinjena je nazivom  „Neznatno“  zbog onih stvari koje nas okružuju, a koje ne primjećujemo. Tako da prisutnost tog neznatnog, prisustvo je nečeg što je tu a, u stvari, odsutno je u našem senzibilitetu. Manojlović je umjetnik koji zna da umjetnost, nažalost, ne može promijeniti svijet ali bavi se takvim stvarima da nam ga ulješpa i da nam ukaže na neke stvari koje nisu tako nebitne koliko nam se u pravi mah čini“, rekao je  Krivdić.

Miodrag Manojlović navodi da je većina radova – crteža, objekata i video-animacija postavljenih u Kulturnom centru Trebinje, izlagana i ranije ali s novim prostorom, potpuno je nova organizacija postavke i može se sagledati na sasvim novi način.

„Radovi su nastali u proteklih desetak godina i u pitanju su različiti mediji. Ja sam, inače, sklon crtanju i tehničkom oblikovanju, modelovanju i novim medijima. Veoma brzo prelazim iz analognog u digitalni medij, video, crtež, fotografiju. To dolazi sponatno, bez usiljenog nagona da se nešto napravi. Crtež je osnova koja ih sve objedinjuje. Od njega krećem, prolazim kroz razne medije i to ih sve veže“, izjavio je  autor izložbe Miodrag Manojlović.

Izložbu je organizovalo Udruženje građana  „Rez“  iz Banjaluke u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, uz podršku Univerziteta za poslovne studije Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izložba  „Neznatno“  biće otvorena do 28. septembra u Kulturnom centru Trebinje.

Duška Đajić