U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA IZLOŽBA „NEZNATNO“ MIODRAGA MANOJLOVIĆA

Изложба радова аутора Миодрага Манојловића, обухваћених називом  „Незнатно“, отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

Изложбу је отворио  историчар умјетности и кустос Елио Кривдић, који је истакао да у дјелу умјетника Миодрага Манојловића цртеж, као медиј умјетничког изражавања, заузима главну улогу.

„Изложба  „Незнатно“  представља пресјек досадашњег опуса Миодрага Манојловића,  гдје се он, углавном, бави цртежом који доживљава проширени облик у оквиру умјетничког дјеловања. Селекција ових, медијски разноврсних радова, обједињена је називом  „Незнатно“  због оних ствари које нас окружују, а које не примјећујемо. Тако да присутност тог незнатног, присуство је нечег што је ту а, у ствари, одсутно је у нашем сензибилитету. Манојловић је умјетник који зна да умјетност, нажалост, не може промијенити свијет али бави се таквим стварима да нам га уљешпа и да нам укаже на неке ствари које нису тако небитне колико нам се у прави мах чини“, рекао је  Кривдић.

Миодраг Манојловић наводи да је већина радова – цртежа, објеката и видео-анимација постављених у Културном центру Требиње, излагана и раније али с новим простором, потпуно је нова организација поставке и може се сагледати на сасвим нови начин.

„Радови су настали у протеклих десетак година и у питању су различити медији. Ја сам, иначе, склон цртању и техничком обликовању, моделовању и новим медијима. Веома брзо прелазим из аналогног у дигитални медиј, видео, цртеж, фотографију. То долази спонатно, без усиљеног нагона да се нешто направи. Цртеж је основа која их све обједињује. Од њега крећем, пролазим кроз разне медије и то их све веже“, изјавио је  аутор изложбе Миодраг Манојловић.

Изложбу је организовало Удружење грађана  „Рез“  из Бањалуке у сарадњи са Културним центром Требиње, уз подршку Универзитета за пословне студије Бањалука и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Изложба  „Незнатно“  биће отворена до 28. септембра у Културном центру Требиње.

Душка Ђајић