У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ОТВОРЕН СЕДМИ НАУЧНО – СТРУЧНИ СКУП ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У ПЛАНИРАЊУ И УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА И НАСЕЉА

Тродневни научни скуп “Мементо – Јевто Дедијер” и “Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља: генезе и перспективе развоја” који је, уз подршку Културног центра организовао град Требиње у сарадњи са Географским факултетом Универзитета у Београду и Асоцијацијом просторних планера Србије, свечано је отворен данас у позоришној сали Културног центра Требиње.

 
Овај, за Требиње изузетно важан научни догађај, окупио је преко двјеста еминентних стучњака из више научних дисциплина, а поред великог броја Требињаца прати га и преко 150 студената географских факултета из Београда, Бања Луке и Источног Сарајева.
 
 
“Циљ овог, седмог по реду научног скупа са међународним учешћем, који се по први пут одржава изван граница Републике Србије, је да на једном месту окупи експерте и научнике различитих профила како би кроз размену искустава, кроз праксу и дискусију, дошли до нових сазнања и применили их на локалном нивоу.”, истакао је између осталог декан Географског факултета Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић.
 
У наредном периоду биће потписан меморандум о пословно – техничкој сарадњи између града Требиња и Географског факултета у Београду. Ова високошколска установа ће у 2018/19 школској години стипендирати једног студента из Требиња на мастер студијама.
 
Експерти са Географског факултета ће учествовати у изради новог просторног плана града Требиња.
 
Прво предавање на тродневном научном скупу, чија тема је “Дедијеров животни пут, од пастира до научника” одржаће проф. др Милован Пецељ, а потом слиједи низ стручних предавања.