U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVOREN SEDMI NAUČNO – STRUČNI SKUP LOKALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA

Trodnevni naučni skup “Memento – Jevto Dedijer” i “Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja: geneze i perspektive razvoja” koji je, uz podršku Kulturnog centra organizovao grad Trebinje u saradnji sa Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Asocijacijom prostornih planera Srbije, svečano je otvoren danas u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

 
Ovaj, za Trebinje izuzetno važan naučni događaj, okupio je preko dvjesta eminentnih stučnjaka iz više naučnih disciplina, a pored velikog broja Trebinjaca prati ga i preko 150 studenata geografskih fakulteta iz Beograda, Banja Luke i Istočnog Sarajeva.
 
 
“Cilj ovog, sedmog po redu naučnog skupa sa međunarodnim učešćem, koji se po prvi put održava izvan granica Republike Srbije, je da na jednom mestu okupi eksperte i naučnike različitih profila kako bi kroz razmenu iskustava, kroz praksu i diskusiju, došli do novih saznanja i primenili ih na lokalnom nivou.”, istakao je između ostalog dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović.
 
U narednom periodu biće potpisan memorandum o poslovno – tehničkoj saradnji između grada Trebinja i Geografskog fakulteta u Beogradu. Ova visokoškolska ustanova će u 2018/19 školskoj godini stipendirati jednog studenta iz Trebinja na master studijama.
 
Eksperti sa Geografskog fakulteta će učestvovati u izradi novog prostornog plana grada Trebinja.
 
Prvo predavanje na trodnevnom naučnom skupu, čija tema je “Dedijerov životni put, od pastira do naučnika” održaće prof. dr Milovan Pecelj, a potom slijedi niz stručnih predavanja.