U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVOREN OSMI  „FILMSKI KAMPUS“

„Filmski kampus“, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u oblasti filmske umjetnosti u Republici Srpskoj, ali i u regionu, otvoren je večeras u Kulturnom centru Trebinje.

Otvarajući ovogodišnji, osmi po redu  „Filmski kampus“, v. d. direktora Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović istakao je da je značaj ove manifestacije u tome što ona povezuje studente filmske umjetnosti sa različitih akademija iz regiona.

„Značaj Kampusa je u tome što se ovdje održavaju predavanja koja nisu uobičajena i sa kojima se studenti ne sreću tako često tokom redovnog školovanja. Druženje, prije svega studenata, može da rezultira i nekom koprodukcijom, trajnijom vrijednošću od samih predavanja. Druga stvar koja je veoma značajna je da se ovdje svako veče prikazuju vrlo vrijedni filmovi, neki još iz Kraljevine Jugoslavije, neki su restauirani, odnosno digitalizovani. Sve je otvoreno za publiku i time mi praktično decentralizujemo kulturna dešavanja, izlazimo iz našeg sjedišta na Palama“, istakao je Lalović koji je ovu priliku iskoristio da pozdravi i Milovana Pandurevića, jednog od prvih direktora Srna filma i prvog direktora Kinoteke RS.

Pozdravljajući istaknuta imena filmske umjetnosti i učesnike  „Filmskog kampusa“, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost rukovodstvu Kinoteke RS što je upravo naš grad po drugi put odabran kao mjesto realizacije ove manifestacije.

„Ne treba posebno naglašavati značaj ovog Kampusa u umjetničkom smislu. Ono što je, takođe, njegova velika vrijednost je međusobno upoznavanje, druženje, razmjena iskustava kroz predstavljanje filmova i debata o njima. Nadam se da ćete se uvjeriti da je Grad Trebinje otvoren grad i da je mjesto susreta, dijaloga i saradnje“, kazao je Milošević.

Govoreći o  „Filmskom kampusu“  istaknuti reditelj, scenarista i producent Predrag Velinović je uoči premijere filma  „Nigde“ rekao  da je grad Trebinje idealan za održavanje ove manifestacije.

„U svakom kamenu ovog grada nalazi se vreme i umetnost. Verovatno nema lepšeg mesta za studente da u ovoj tišini i ovom vremenu razmišljaju i o sebi i o nekim filmovima koje će tek stvarati, o mislima koje će, verovatno, u budućnosti pretočiti u neke filmske priče“, smatra Velinović.

Nakon svečanog otvaranja  „Filmskog kampusa“, uslijedila je projekcija Velinovićevog filma  „Nigde“,  koji je premijerno prikazan u Republici Srpskoj.

Sutra, 26. septembra, u 18.30 časova biće prikazan dokumentarni film  „Mali film o velikoj Mileni“ (15′, SRB 2017), a nakon toga održaće se promocija monografije  „Milena Dravić“  autora Tatjane Nježić.

U revijalnom dijelu programa, u 20.00 časova, biće održana projekcija igranog filma  „Horoskop“  (1969) sa Milenom Dravić, Draganom Nikolićem, Mišom Janketićem, Josifom Tatićem i Pavlom Vuisićem u glavnim ulogama.

Generalni pokrovitelj  „Filmskog kampusa“  je Ministarstvo prosvjete i kulture RS uz podršku Grada Trebinja.
Svi programski sadržaji održavaju se u Kulturnom centru Trebinje koji i ove godine pruža veliku podršku realizaciji ove manifestacije.

 

Duška Đajić