У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ОТВОРЕН ОСМИ  „ФИЛМСКИ КАМПУС“

„Филмски кампус“, један од најзначајнијих културних догађаја у области филмске умјетности у Републици Српској, али и у региону, отворен је вечерас у Културном центру Требиње.

Отварајући овогодишњи, осми по реду  „Филмски кампус“, в. д. директора Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић истакао је да је значај ове манифестације у томе што она повезује студенте филмске умјетности са различитих академија из региона.

„Значај Кампуса је у томе што се овдје одржавају предавања која нису уобичајена и са којима се студенти не срећу тако често током редовног школовања. Дружење, прије свега студената, може да резултира и неком копродукцијом, трајнијом вриједношћу од самих предавања. Друга ствар која је веома значајна је да се овдје свако вече приказују врло вриједни филмови, неки још из Краљевине Југославије, неки су рестауирани, односно дигитализовани. Све је отворено за публику и тиме ми практично децентрализујемо културна дешавања, излазимо из нашег сједишта на Палама“, истакао је Лаловић који је ову прилику искористио да поздрави и Милована Пандуревића, једног од првих директора Срна филма и првог директора Кинотеке РС.

Поздрављајући истакнута имена филмске умјетности и учеснике  „Филмског кампуса“, начелник одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић је изразио задовољство и захвалност руководству Кинотеке РС што је управо наш град по други пут одабран као мјесто реализације ове манифестације.

„Не треба посебно наглашавати значај овог Кампуса у умјетничком смислу. Оно што је, такође, његова велика вриједност је међусобно упознавање, дружење, размјена искустава кроз представљање филмова и дебата о њима. Надам се да ћете се увјерити да је Град Требиње отворен град и да је мјесто сусрета, дијалога и сарадње“, казао је Милошевић.

Говорећи о  „Филмском кампусу“  истакнути редитељ, сценариста и продуцент Предраг Велиновић је уочи премијере филма  „Нигде“ рекао  да је град Требиње идеалан за одржавање ове манифестације.

„У сваком камену овог града налази се време и уметност. Вероватно нема лепшег места за студенте да у овој тишини и овом времену размишљају и о себи и о неким филмовима које ће тек стварати, о мислима које ће, вероватно, у будућности преточити у неке филмске приче“, сматра Велиновић.

Након свечаног отварања  „Филмског кампуса“, услиједила је пројекција Велиновићевог филма  „Нигде“,  који је премијерно приказан у Републици Српској.

Сутра, 26. септембра, у 18.30 часова биће приказан документарни филм  „Мали филм о великој Милени“ (15′, СРБ 2017), а након тога одржаће се промоција монографије  „Милена Дравић“  аутора Татјане Њежић.

У ревијалном дијелу програма, у 20.00 часова, биће одржана пројекција играног филма  „Хороскоп“  (1969) са Миленом Дравић, Драганом Николићем, Мишом Јанкетићем, Јосифом Татићем и Павлом Вуисићем у главним улогама.

Генерални покровитељ  „Филмског кампуса“  је Министарство просвјете и културе РС уз подршку Града Требиња.
Сви програмски садржаји одржавају се у Културном центру Требиње који и ове године пружа велику подршку реализацији ове манифестације.

 

Душка Ђајић