U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVOREN 61. „FESTIVAL FESTIVALA“

У Културном центру Требиње вечерас је отворен 61.  „Фестивал фестивала“, смотра драмских аматера са подручја држава бивше Југославије. Наредних седам вечери представиће нам се побједници републичких фестивала драмских аматера из БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и Хрватске.

Овогодишњи  „Фестивал фестивала“  почео је представом  „Хоћу кући“  Позоришта младих из Тузле, рађеној по мотивима драмског текста Људмиле Разумовске, а у режији Аднана Мујкића.

Жири публике за протагонисту вечери прогласио је  Амилу Бешировић.

 

 

Смотру драмских аматера свечано је отворио  градоначелник Требиња и предсједник Умјетничког савјета Лука Петровић.

„Посебно је задовољство што је Требиње, у временима кад се на нашим просторима све рушило и кидало, успјело да превазиђе све неспоразуме и отвори широм врата позоришне куће на све стране свијета. Позориште је свједок догађаја и веома луцидан судија, зато бих желио да на сцени Културног центра проговоре све наше стварности и да се прикажу све дилеме и тегобе, али и да глумци дају умјетничке одговоре на то и да од овог Фестивала направе изузетан умјетнички пир“, рекао је градоначелник Петровић.

У пратећем програму фестивала биће организоване изложбе, промоције књига и глумачке радионице. На крају фестивала, најбољим позориштима и појединцима биће уручене  „Златне маске“.

Иако је било најављено,  Фестивал није отворио великан српског глумишта Предраг Ејдус. Према ријечима извршног директора фестивала Ђорђа Вучинића, познати глумац је свој изостанак оправдао изненадним професионалним обавезама, а сходно томе, отказана је и изложба  „Предраг Ејдус – чаробњак сцене“.

Након вечерашње представе, одржан је Округли сто на којем су у разговору о виђеној представи учешће узели режисер Аднан Мујкић и неки од глумаца Позоришта младих Тузле , а водитељ фестивалских разговора је драматург Жељко Хубач.

Друге вечери фестивала представиће се  Бјелопољско позориште извођењем представе  „Мировна мисија“.

Све представе фестивала почињу у 20.30 часова, а улаз је бесплатан.

„Фестивал фестивала“  се одржава под покровитељством Града Требиња, а извршни продуценти су Културни центар Требиње, Музеј Херцеговине и Центар за информисање и културу.

 

Фотограф:Јован Видаковић

Душка Ђајић