U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVOREN 61. „FESTIVAL FESTIVALA“

U Kulturnom centru Trebinje večeras je otvoren 61.  „Festival festivala“, smotra dramskih amatera sa područja država bivše Jugoslavije. Narednih sedam večeri predstaviće nam se pobjednici republičkih festivala dramskih amatera iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Ovogodišnji  „Festival festivala“  počeo je predstavom  „Hoću kući“  Pozorišta mladih iz Tuzle, rađenoj po motivima dramskog teksta Ljudmile Razumovske, a u režiji Adnana Mujkića.

Žiri publike za protagonistu večeri proglasio je  Amilu Beširović.

 

 

Smotru dramskih amatera svečano je otvorio  gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta Luka Petrović.

„Posebno je zadovoljstvo što je Trebinje, u vremenima kad se na našim prostorima sve rušilo i kidalo, uspjelo da prevaziđe sve nesporazume i otvori širom vrata pozorišne kuće na sve strane svijeta. Pozorište je svjedok događaja i veoma lucidan sudija, zato bih želio da na sceni Kulturnog centra progovore sve naše stvarnosti i da se prikažu sve dileme i tegobe, ali i da glumci daju umjetničke odgovore na to i da od ovog Festivala naprave izuzetan umjetnički pir“, rekao je gradonačelnik Petrović.

U pratećem programu festivala biće organizovane izložbe, promocije knjiga i glumačke radionice. Na kraju festivala, najboljim pozorištima i pojedincima biće uručene  „Zlatne maske“.

Iako je bilo najavljeno,  Festival nije otvorio velikan srpskog glumišta Predrag Ejdus. Prema riječima izvršnog direktora festivala Đorđa Vučinića, poznati glumac je svoj izostanak opravdao iznenadnim profesionalnim obavezama, a shodno tome, otkazana je i izložba  „Predrag Ejdus – čarobnjak scene“.

Nakon večerašnje predstave, održan je Okrugli sto na kojem su u razgovoru o viđenoj predstavi učešće uzeli režiser Adnan Mujkić i neki od glumaca Pozorišta mladih Tuzle , a voditelj festivalskih razgovora je dramaturg Željko Hubač.

Druge večeri festivala predstaviće se  Bjelopoljsko pozorište izvođenjem predstave  „Mirovna misija“.

Sve predstave festivala počinju u 20.30 časova, a ulaz je besplatan.

„Festival festivala“  se održava pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, a izvršni producenti su Kulturni centar Trebinje, Muzej Hercegovine i Centar za informisanje i kulturu.

 

Fotograf:Jovan Vidaković

Duška Đajić