U KULTURNOM CENTRU TREBINJE ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM KONCERTA GRUPE „DŽEZ POEZI KABARE“

Поводом концерта бенда „Џез поези кабаре“ у Културном центру је одржана конференција за новинаре, на којој је ова бањалучка група представила свој први албум.

Овом приликом промовисан је јединствени мултимедијални пројекат – „умјетнички мозаик“  који се састоји из три дијела: првог студијског албума  „Џез поези кабареа“, збирке поезије Саше Берендике и Небојше Курузовића, те изложбе фотографија Драге Вејновића, Јање Бијелић и Ање Милошевић насталих у фото-експерименту са овим џез саставом.

У име Културног центра Требиње,Тања Секуловићје пожељела добродошлицу члановима бенда, а на конференцији су о албуму говорилифронтмен групе Саша  Берендика и  члан бенда Небојша Курузовић.

Албум  „Не правдам се, већ се исповиједам“, првијенац бенда „Џез поези кабаре“, снимљен је у децембру 2017, у продукцији РТРС-а.

 „Експериментисали смо и трагали за одређеним моделом, за нечим што би могло да одржи, на први мах неспојиво – поезију која се говори и музичку секвенцу која се пјева, а при том све то повезује једна џез хармонија“, изјавио је фронтмен групе Саша Берендика.

„Чини ми се да је много добрих дјела која су остала неадекватно промовисана. Можда је ово један од модела како би поезија могла да се промовише дугорочно и да дође до ширег читалачког круга“, додао је Берендика.

Небојша Курузовић  је рекао да њихов бенд жели да врати поезију на сцену и извођење уживо.  

„Лично мислим да је поезија заробљена на папиру. Можете је читати и писати, али кад изађете и кажете оно што вам је на срцу, онда то добија другу димензију“, навео је Курузовић.

У име Града Требиња, добродошлицу члановима  „Џез поези кабареа“  је пожелио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић.

 „Наше трајно опредјељење је да Град Требиње и поред ових културних, буде мјесто сусрета, дијалога и сарадње. Надам се да је ово само почетак наше успјешне сарадње са овим сјајним музичарима и да ћемо имати прилику да у нашем граду чешће гостују на задовољство наших суграђана“, рекао је господин Милошевић.

Чланови састава „Џез поези кабаре“  су обећали одличну забаву и позвали све љубитеље квалитетне музике да дођу вечерас у 20.30 часова  на сцену бајкерског кампа у кругу касарне, гдје ће наступити као дио програма 19. Мото викенда, а у оквиру „Требињског културног љета“.

 

У галерији Културног центра Требиње ће наредних десетак дана бити отворена изложба умјетничких фотографија насталих током наступа бенда.

Генерални покровитељ концерта је Министарство просвјете и културе Републике Српске, уз подршку Града Требиња и Културног центра Требиње.

 

Душка Ђајић