U KULTURNOM CENTRU TREBINJE ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM KONCERTA GRUPE „DŽEZ POEZI KABARE“

Povodom koncerta benda „Džez poezi kabare“ u Kulturnom centru je održana konferencija za novinare, na kojoj je ova banjalučka grupa predstavila svoj prvi album.

Ovom prilikom promovisan je jedinstveni multimedijalni projekat – „umjetnički mozaik“  koji se sastoji iz tri dijela: prvog studijskog albuma  „Džez poezi kabarea“, zbirke poezije Saše Berendike i Nebojše Kuruzovića, te izložbe fotografija Drage Vejnovića, Janje Bijelić i Anje Milošević nastalih u foto-eksperimentu sa ovim džez sastavom.

U ime Kulturnog centra Trebinje,Tanja Sekulovićje poželjela dobrodošlicu članovima benda, a na konferenciji su o albumu govorilifrontmen grupe Saša  Berendika i  član benda Nebojša Kuruzović.

Album  „Ne pravdam se, već se ispovijedam“, prvijenac benda „Džez poezi kabare“, snimljen je u decembru 2017, u produkciji RTRS-a.

 „Eksperimentisali smo i tragali za određenim modelom, za nečim što bi moglo da održi, na prvi mah nespojivo – poeziju koja se govori i muzičku sekvencu koja se pjeva, a pri tom sve to povezuje jedna džez harmonija“, izjavio je frontmen grupe Saša Berendika.

„Čini mi se da je mnogo dobrih djela koja su ostala neadekvatno promovisana. Možda je ovo jedan od modela kako bi poezija mogla da se promoviše dugoročno i da dođe do šireg čitalačkog kruga“, dodao je Berendika.

Nebojša Kuruzović  je rekao da njihov bend želi da vrati poeziju na scenu i izvođenje uživo.  

„Lično mislim da je poezija zarobljena na papiru. Možete je čitati i pisati, ali kad izađete i kažete ono što vam je na srcu, onda to dobija drugu dimenziju“, naveo je Kuruzović.

U ime Grada Trebinja, dobrodošlicu članovima  „Džez poezi kabarea“  je poželio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

 „Naše trajno opredjeljenje je da Grad Trebinje i pored ovih kulturnih, bude mjesto susreta, dijaloga i saradnje. Nadam se da je ovo samo početak naše uspješne saradnje sa ovim sjajnim muzičarima i da ćemo imati priliku da u našem gradu češće gostuju na zadovoljstvo naših sugrađana“, rekao je gospodin Milošević.

Članovi sastava „Džez poezi kabare“  su obećali odličnu zabavu i pozvali sve ljubitelje kvalitetne muzike da dođu večeras u 20.30 časova  na scenu bajkerskog kampa u krugu kasarne, gdje će nastupiti kao dio programa 19. Moto vikenda, a u okviru „Trebinjskog kulturnog ljeta“.

 

U galeriji Kulturnog centra Trebinje će narednih desetak dana biti otvorena izložba umjetničkih fotografija nastalih tokom nastupa benda.

Generalni pokrovitelj koncerta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, uz podršku Grada Trebinja i Kulturnog centra Trebinje.

 

Duška Đajić