U KULTURNOM CENTRU TREBINJE ODIGRANA PREDSTAVA „SINOVI UMIRU PRVI“  

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke izveo je večeras u pozorištu Kulturnog centra Trebinje predstavu „Sinovi umiru prvi“.

Ova crnohumorna drama, rađena po tekstu hrvatskog autora Mata Matišića i u režiji Marka Misirače, prožeta je emocijama koje sa sobom nose dozu smijeha, sreće, ljubavi, ali i duboke tuge i žalosti.

Predstava „Sinovi umiru prvi“ premijerno je izvedena početkom 2016. i od tada je doživjela dvadesetak uspješnih izvođenja u čitavom regionu.

Misirača smatra da je ovaj komad važan i dragocjen jer nas suočava sa mnogim ratnim traumama, ali i što na tragedije i probleme ratne i poslijeratne stvarnosti gleda „odozgo“, iz ptičje perspektive, sa potrebnim otklonom kroz koji ćemo mnogo bolje osjetiti ono što nas tišti.

Predstava „Sinovi umiru prvi“, kako navodi reditelj Misirača, u originalu se dešava u Dalmatinskoj zagori i imala je nekoliko hrvatskih verzija. Potom je rađena adaptacija po kojoj je radnja smještena u bošnjačko selo u Zenici, a krug o ovoj temi zatvara srpska verzija u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske.

„Poseban kuriozitet predstavlja to što je ovo jedini komad na našim prostorima koji funkcioniše u sve tri varijante. Bizarno je i apsurdno, nažalost, da u sve tri verzije dolazimo do iste priče. Povezuju ih tragedije koje su se manje-više svima na isti način dogodile i jednakost žrtava na svim stranama u njihovoj patnji, bolu, traganju, beskonačnoj tuzi i istom životnom cilju“, kazao je  reditelj Marko Misirača.

On je dodao da je ovo prvi put da se jedan Matešićev komad igra kod nas, a da je riječ o komadu jednog od, po njemu, najzanimljivijih i najvažnijih pisaca na našim prostorima koji, poput Dušana Kovačevića, kroz crni humor obrađuje važne teme.

Maestralno izvođenje trinaestočlanog glumačkog ansambla publika je pozdravila iskrenim, višeminutnim aplauzom.

Duška Đajić