У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА „СИНОВИ УМИРУ ПРВИ“  

Глумачки ансамбл Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке извео је вечерас у позоришту Културног центра Требиње представу „Синови умиру први“.

Ова црнохуморна драма, рађена по тексту хрватског аутора Мата Матишића и у режији Марка Мисираче, прожета је емоцијама које са собом носе дозу смијеха, среће, љубави, али и дубоке туге и жалости.

Представа „Синови умиру први“ премијерно је изведена почетком 2016. и од тада је доживјела двадесетак успјешних извођења у читавом региону.

Мисирача сматра да је овај комад важан и драгоцјен јер нас суочава са многим ратним траумама, али и што на трагедије и проблеме ратне и послијератне стварности гледа „одозго“, из птичје перспективе, са потребним отклоном кроз који ћемо много боље осјетити оно што нас тишти.

Представа „Синови умиру први“, како наводи редитељ Мисирача, у оригиналу се дешава у Далматинској загори и имала је неколико хрватских верзија. Потом је рађена адаптација по којој је радња смјештена у бошњачко село у Зеници, а круг о овој теми затвара српска верзија у извођењу Народног позоришта Републике Српске.

„Посебан куриозитет представља то што је ово једини комад на нашим просторима који функционише у све три варијанте. Бизарно је и апсурдно, нажалост, да у све три верзије долазимо до исте приче. Повезују их трагедије које су се мање-више свима на исти начин догодиле и једнакост жртава на свим странама у њиховој патњи, болу, трагању, бесконачној тузи и истом животном циљу“, казао је  редитељ Марко Мисирача.

Он је додао да је ово први пут да се један Матешићев комад игра код нас, а да је ријеч о комаду једног од, по њему, најзанимљивијих и најважнијих писаца на нашим просторима који, попут Душана Ковачевића, кроз црни хумор обрађује важне теме.

Маестрално извођење тринаесточланог глумачког ансамбла публика је поздравила искреним, вишеминутним аплаузом.

Душка Ђајић