U KULTURNOM CENTRU POČELA REVIJA RUSKOG FILMA

Revija ruskog filma, koju su organizovali Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini i Grad Trebinje, otvorena je večeras izložbom „Put do pobjede: Istorijski izvori svjedoče“.

Izložba je organizovana povodom 75. godina od Dana pobjede nad fašizmom, a našoj javnosti su po prvi put predstavljeni neki od dokumenata i fotografija iz fundusa Državnog muzeja moderne istorije Rusije i Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koji su duže vremena bili čuvani kao „strogo povjerljivo“.

Tema izložbe je oslobađanje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije, a postavka je podsjećanje na ogromne žrtve koju su podnijeli Crvena armija i ruski narod u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, ali i na žrtve i napore antifašista sa naših prostora.

Otvarajući izložbu, ambasador Ruske Federacije u BiH Petr Ivancov izrazio je svoju zahvalnost narodima bivše Jugoslavije za ulogu koju su odigrali u Drugom svjetskom ratu, kao i zadovoljstvo što se njeguje sjećanje na žrtve koje su položile svoje živote radi mira.

„Bili smo tada zajedno, kada smo oslobađali Beograd i Banjaluku, a zajedno smo i danas kada gradimo novi život u Evropi. Večerašnja izložba je dokumentarni dokaz puta koji je napravila Crvena armija uz podršku jugoslovenske narodno-oslobodilačke armije. To je dokaz velike uloge koju smo imali u zajedničkoj pobjedi“, rekao je ambasador Ivancov.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je da je ova izložba od posebnog značaja jer se evropsko društvo već nekoliko decenija nalazi u procesu politički motivisane revizije istorije 20. vijeka. On je kazao da su na djelu ozbiljni pokušaji da se jedna velika sila pobjednica – Sovjetski Savez prikaže u drugačijem svijetlu, revitalizacijom njenog doprinosa pobjedi antifašističke koalicije.

„Slični pokušaji po pitanju uloge, ne samo u Drugom već i u Prvom svjetskom ratu, usmjereni su i protiv srpskog naroda. Stoga, ova izložba služi kao podsjećanje na veliku žrtvu koju je Crvena armija podnijela u antifašističkoj borbi, na podršku koju je Sovjetski Savez pružao svojim saveznicima u Jugoslaviji, kao i na zajedničke vojne operacije koje su vodile sovjetske i snage narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije u borbama za oslobođenje Beograda“, naveo je gospodin Banjak.

U nastavku večeri, u okviru „Revije ruskog filma“, prikazana su dva filmska ostvarenja savremene ruske kinematografije: biografska, ratna drama „Bitka za Sevastopolj“, životna priča mlade Ljudmile Pavličenko koja je postala najpoznatija žena snajperista u svjetskoj istoriji i „Gagarin: Prvi u svemiru“, posvećen čovjeku koji je prvi odletio u kosmos.

Sutra, 27. februara, biće prikazan film „Legenda broj 17“, koji prati uspon do slave sovjetskog hokejaša Valerija Harlamova i prvi meč super serije između Sovjetskog Saveza i Kanade 1972. godine.

Film počinje u 16 časova, a ulaz je slobodan.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković