U KULTURNOM CENTRU POČELA REVIJA RUSKOG FILMA

Ревија руског филма, коју су организовали Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини и Град Требиње, отворена је вечерас изложбом „Пут до побједе: Историјски извори свједоче“.

Изложба је организована поводом 75. година од Дана побједе над фашизмом, а нашој јавности су по први пут представљени неки од докумената и фотографија из фундуса Државног музеја модерне историје Русије и Централног архива Министарства одбране Руске Федерације, који су дуже времена били чувани као „строго повјерљиво“.

Тема изложбе је ослобађање земаља југоисточне Европе од нацистичке окупације, а поставка је подсјећање на огромне жртве коју су поднијели Црвена армија и руски народ у борби против фашизма у Другом свјетском рату, али и на жртве и напоре антифашиста са наших простора.

Отварајући изложбу, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петр Иванцов изразио је своју захвалност народима бивше Југославије за улогу коју су одиграли у Другом свјетском рату, као и задовољство што се његује сјећање на жртве које су положиле своје животе ради мира.

„Били смо тада заједно, када смо ослобађали Београд и Бањалуку, а заједно смо и данас када градимо нови живот у Европи. Вечерашња изложба је документарни доказ пута који је направила Црвена армија уз подршку југословенске народно-ослободилачке армије. То је доказ велике улоге коју смо имали у заједничкој побједи“, рекао је амбасадор Иванцов.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је да је ова изложба од посебног значаја јер се европско друштво већ неколико деценија налази у процесу политички мотивисане ревизије историје 20. вијека. Он је казао да су на дјелу озбиљни покушаји да се једна велика сила побједница – Совјетски Савез прикаже у другачијем свијетлу, ревитализацијом њеног доприноса побједи антифашистичке коалиције.

„Слични покушаји по питању улоге, не само у Другом већ и у Првом свјетском рату, усмјерени су и против српског народа. Стога, ова изложба служи као подсјећање на велику жртву коју је Црвена армија поднијела у антифашистичкој борби, на подршку коју је Совјетски Савез пружао својим савезницима у Југославији, као и на заједничке војне операције које су водиле совјетске и снаге народно-ослободилачке војске Југославије у борбама за ослобођење Београда“, навео је господин Бањак.

У наставку вечери, у оквиру „Ревије руског филма“, приказана су два филмска остварења савремене руске кинематографије: биографска, ратна драма „Битка за Севастопољ“, животна прича младе Људмиле Павличенко која је постала најпознатија жена снајпериста у свјетској историји и „Гагарин: Први у свемиру“, посвећен човјеку који је први одлетио у космос.

Сутра, 27. фебруара, биће приказан филм „Легенда број 17“, који прати успон до славе совјетског хокејаша Валерија Харламова и први меч супер серије између Совјетског Савеза и Канаде 1972. године.

Филм почиње у 16 часова, а улаз је слободан.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић