U KULTURNOM CENTRU OTVORENA IZLOŽBA VAJARA ZORANA OBRENOVIĆA

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba crteža i skulptura Zorana Obrenovića, akademskog vajara iz Kolašina.

Postavka izložbe predstavlja retrospektivu Obrenovićevog stvaralaštva, a pred publikom su se našli radovi nastali u posljednjih petnaestak godina.

Crteži prate skulpture, koje su rađene u drvetu i kamenu. Prema riječima autora, drvo više odgovara njegovom senzibilitetu i omogućava mu da eksperimenitiše i istražuje.

„Uglavnom se bavim ljudskim likom, u stvari egzistencijalnim problemima koji prate čovjeka kroz istorijski razvoj. Ti problemi su u današnje vrijeme aktuelizovani pojavom asocijalnosti, otuđenjem – kao načinom života savremenog društva u kom su, pod teretom tranzicije i globalizacije, razoreni svi sistemi vrijednosti. Tu je i pojava nekih novih društvenih pravila i normi kojima nismo uvijek spremni da se prilagodimo jer se svijet danas mijenja velikom brzinom“, naveo je autor Zoran Obrenović.

On dodaje da današnje vrijeme obiluje brojnim negativnim pojavama, kao što su laž, licemjerje, izdaja i prevare, te da smo zbog njih prinuđeni da svakodnevno preispitujemo svoj identitet.

„To je moj lični osjećaj, da živimo u teškim, turbulentnim, turobnim vremenima. Većinu svojih skulptura povezujem sa tim patnjama i stradanjima koje prate ljudski rod kroz dugu istoriju razvoja čovječanstva“, dodao je Obrenović.

Izložbu Zorana Obrenovića, koju je organizovao Kulturni centar Trebinje, publika će moći da pogleda do početka februara naredne godine.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković