У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „POINT OF PERCEPTION“УМЈЕТНИЦЕ НАДЕ АРНАУТ

Изложба радова под називом Point of Perception  (Тачка опажања)  ауторке Наде Арнаут  отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

Нада Арнаут се требињској публици представила радовима, односно фотографијама, инсталацијама и објектима насталим у протекле двије године.

 Point of Perception

           Процесуалност у раду Наде Арнаут је доминантна умјетничко – теоријска пракса којом се служи у пројекту Point of Perception. Збир свих радова на изложби јесте врста постконцептуалне праксе, којом ауторка преиспитује навике погледа, статус умјетничког дјела као и перспективне тачке, те позиције перцепције. Пракса Наде Арнаут унапријед преиспитује природу датог и креираног умјетничког дјела. Процесуална умјетничка пракса се развија из дадаистичких и неодадаистичких акција и перформанса током шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека. Процесуална умјетност у радовима Наде Арнаут заснована је на трансформацији умјетничког дјела као предмета у просторно временски догађај. Оваква процесуалност јесте перформативна и пост – објектна зато што овакви радови углавном могу да се схвате и сагледају кроз документацију процеса, јер су нестабилни тј. на неки начин они нису ту и нису презентабилно експонирани.

            Пост-објектност као доминантна методологија и дискурс у процесу рада јесте видљива у скоро свим радовима. Пост-објектна умјетност је назив за умјетничке радове концептуалне умјетности засноване на материјално – енергетским процесима, понашању умјетника и стратегијама замјене предмета, инсталације, амбијента и акције текстуално – дијаграмском анализом, описом и документацијом. За пост-објектну умјетност карактеристично је опредјељење за изван умјетничка или природна средства и материјале чије формулације и начин кориштења тј. методологоја не одводе до изведбе – довршених објеката, него иницирају догађаје у којима је временски и просторни статус умјетничког дјела темељно трансформисан и доведен у питање. Реченица не може бити транспарентна као прозор или вјерна као огледало, она увијек производи нова значења у процесу читања. У том смислу, ријечи увијек садрже трагове других ријечи, увијек их призивају у значењски, никада довршени процес. Реченице и стејтменти у радовима Наде Арнаут постају иконичким знаковима и увезивањем стварају нова и независна значења. Оне упућују једне на друге, а знакови увијек упућују на друге знакове, те због тога можемо закључити да је употреба овакве језичке праксе осуђена на „недовршеност“ у приказивачко-формалистичком контексту, на мозаичну рекреацију у сваком посматрачу понаособ у контексту савремене умјетности данас.“ 

  Игор Бошњак

 

Нада Арнаут је дипломирала на Академији ликовних умјетности у Требињу 2007. на одсјеку за сликарство, гдје је и магистрирала 2013. Од 2010. је запослена као виши асистент на АЛУ Требиње.

Најчешће се изражава у обалсти инсталације, фотографије и објеката.

До сада је имала четири самосталне, а била је учесник и већег броја групних изложби.

 Изложба „Тачка опажања“ посјетиоцима ће бити доступна у све три галерије Културног центра Требиње наредних петнаестак дана.

 

Душка Ђајић