U KULTURNOM CENTRU OTVORENA IZLOŽBA „POINT OF PERCEPTION“UMJETNICE NADE ARNAUT

Izložba radova pod nazivom Point of Perception  (Tačka opažanja)  autorke Nade Arnaut  otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Nada Arnaut se trebinjskoj publici predstavila radovima, odnosno fotografijama, instalacijama i objektima nastalim u protekle dvije godine.

 Point of Perception

           Procesualnost u radu Nade Arnaut je dominantna umjetničko – teorijska praksa kojom se služi u projektu Point of Perception. Zbir svih radova na izložbi jeste vrsta postkonceptualne prakse, kojom autorka preispituje navike pogleda, status umjetničkog djela kao i perspektivne tačke, te pozicije percepcije. Praksa Nade Arnaut unaprijed preispituje prirodu datog i kreiranog umjetničkog djela. Procesualna umjetnička praksa se razvija iz dadaističkih i neodadaističkih akcija i performansa tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Procesualna umjetnost u radovima Nade Arnaut zasnovana je na transformaciji umjetničkog djela kao predmeta u prostorno vremenski događaj. Ovakva procesualnost jeste performativna i post – objektna zato što ovakvi radovi uglavnom mogu da se shvate i sagledaju kroz dokumentaciju procesa, jer su nestabilni tj. na neki način oni nisu tu i nisu prezentabilno eksponirani.

            Post-objektnost kao dominantna metodologija i diskurs u procesu rada jeste vidljiva u skoro svim radovima. Post-objektna umjetnost je naziv za umjetničke radove konceptualne umjetnosti zasnovane na materijalno – energetskim procesima, ponašanju umjetnika i strategijama zamjene predmeta, instalacije, ambijenta i akcije tekstualno – dijagramskom analizom, opisom i dokumentacijom. Za post-objektnu umjetnost karakteristično je opredjeljenje za izvan umjetnička ili prirodna sredstva i materijale čije formulacije i način korištenja tj. metodologoja ne odvode do izvedbe – dovršenih objekata, nego iniciraju događaje u kojima je vremenski i prostorni status umjetničkog djela temeljno transformisan i doveden u pitanje. Rečenica ne može biti transparentna kao prozor ili vjerna kao ogledalo, ona uvijek proizvodi nova značenja u procesu čitanja. U tom smislu, riječi uvijek sadrže tragove drugih riječi, uvijek ih prizivaju u značenjski, nikada dovršeni proces. Rečenice i stejtmenti u radovima Nade Arnaut postaju ikoničkim znakovima i uvezivanjem stvaraju nova i nezavisna značenja. One upućuju jedne na druge, a znakovi uvijek upućuju na druge znakove, te zbog toga možemo zaključiti da je upotreba ovakve jezičke prakse osuđena na „nedovršenost“ u prikazivačko-formalističkom kontekstu, na mozaičnu rekreaciju u svakom posmatraču ponaosob u kontekstu savremene umjetnosti danas.“ 

  Igor Bošnjak

 

Nada Arnaut je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. na odsjeku za slikarstvo, gdje je i magistrirala 2013. Od 2010. je zaposlena kao viši asistent na ALU Trebinje.

Najčešće se izražava u obalsti instalacije, fotografije i objekata.

Do sada je imala četiri samostalne, a bila je učesnik i većeg broja grupnih izložbi.

 Izložba „Tačka opažanja“ posjetiocima će biti dostupna u sve tri galerije Kulturnog centra Trebinje narednih petnaestak dana.

 

Duška Đajić