U KULTURNOM CENTRU ODRŽANO STRUČNO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU „U ČAST PUŠKINU“

U okviru dvodnevne proslave Svetog Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave Grada Trebinja, u galeriji Kulturnog centra danas je održano stručno vođenje kroz izložbu „U čast Puškinu“ akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš.

Postavku „U čast Puškinu“, koja je dio svjetskog ciklusa izložbi “Celebrating Mira Maodus”, posjetiocima je predstavio profesor Dragan Čihorić, istoričar umjetnosti. Kako bi publici osvijetlio i približio postavku ove impozantne izložbe, Čihorić je iznio svoj subjektivni presjek i pogled na stvaralaštvo Mire Maoduš, kao i na smjernice za čitanje njenog rada koje je u katalogu postavio istoričar umjetnosti Đorđe Kadijević.  

„Mira Maoduš već duže od pet decenija istrajno radi, djeluje, prisutna je i stvara, što je vrlo ozbiljna vremenska distanca. Tih pet decenija obilježava prepoznatljivost, istrajnost i kontinuitet. Kada uđemo u galeriju i suočimo se sa djelom, ne možemo da pogriješimo, znamo da je u pitanju gospođa Maoduš. Postoji neka vrsta rukopisne sigurnosti, rukopisnog znaka. Ta istrajnost je važna i neka je vrsta sinonima za konstantnost. To je, zapravo, Mira Maoduš“, rekao je između ostalog, profesor Čihorić.

Podsjećamo, izložba „U čast Puškinu“ može se pogledati do kraja avgusta u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković