U KULTURNOM CENTRU ODRŽANO PREDAVANJE O BLAGODETIMA VITAMINA D3

У организацији Удружења  „Клуб здравља – Требиње“  у галерији Културног центра вечерас је одржано предавање ЧУДОТВОРНИ ЛИЈЕК – ВИТАМИН Д3.

„Клуб здравља – Требиње“ дјелује у оквиру Удружења „Живот и здравље – БиХ“ и има за циљ мотивисање људи на промјену стила живота.

О најновијим научним доказима о благотворном дејству овог витамина на наше здравље говорила је биолог Мирјана Кнежевић, инструктор здравља из Новог Сада.

Професорка Кнежевић је нагласила да витамин Д3 спрјечава, ублажава и лијечи више од 1000 здравствених проблема, а овај лијек се „набавља потпуно бесплатно – у природи“.

Витамин Д3 се ствара у нашој кожи за само пола сата боравка на сунцу у љетњем периоду. Овај лијек има способност да убија микроорганизме, штити од упале плућа и туберкулозе, балансира рад хормона и уљепшава кожу, спрјечава и помаже у лијечењу мултипла склерозе и смањује ризик од дијабетеса и реуматоидног артритиса.

„Оно што је јако важно, а то су и најновија научна истраживања доказала, јесте да је овај витамин – број један у спречавању и лечењу 16 – 18 врста канцера“, истакла је проф. Кнежевић.

Поред тога, витамин Д3  је изузетно важан као антидепресив и побољшава менталне функције – смањује ризик од склерозе, шозофреније, депресије, несанице, умора… Доприноси чврстини костију, јача мишиће и имунитет.

Мали број намирница садржи овај витамин и он се може унијети тек у мањим количинама путем хране. Рибља уља (бакалар, скуша, сардела, лосос…), шампињони, пиринач, квасац, сојино млијеко и млијечни производи садрже одређену количину витамина Д. Међутим, зими је неопходно уносити суплементе.

„Природа је учинила своје, сада је на нас ред. На нама је се информишемо и едукујемо и да бар неки део тог знања применимо како бисмо здравије и квалитетније живели“, за крај је рекла професорка Кнежевић.

Др Милан Бајић, предсједник Удружења „Клуб здравља – Требиње“ је рекао да је ово прво предавање у организацији овог удружења, а у плану их је читав низ на различите теме.

Душка Ђајић