U KULTURNOM CENTRU ODRŽANO PREDAVANJE O BLAGODETIMA VITAMINA D3

U organizaciji Udruženja  „Klub zdravlja – Trebinje“  u galeriji Kulturnog centra večeras je održano predavanje ČUDOTVORNI LIJEK – VITAMIN D3.

„Klub zdravlja – Trebinje“ djeluje u okviru Udruženja „Život i zdravlje – BiH“ i ima za cilj motivisanje ljudi na promjenu stila života.

O najnovijim naučnim dokazima o blagotvornom dejstvu ovog vitamina na naše zdravlje govorila je biolog Mirjana Knežević, instruktor zdravlja iz Novog Sada.

Profesorka Knežević je naglasila da vitamin D3 sprječava, ublažava i liječi više od 1000 zdravstvenih problema, a ovaj lijek se „nabavlja potpuno besplatno – u prirodi“.

Vitamin D3 se stvara u našoj koži za samo pola sata boravka na suncu u ljetnjem periodu. Ovaj lijek ima sposobnost da ubija mikroorganizme, štiti od upale pluća i tuberkuloze, balansira rad hormona i uljepšava kožu, sprječava i pomaže u liječenju multipla skleroze i smanjuje rizik od dijabetesa i reumatoidnog artritisa.

„Ono što je jako važno, a to su i najnovija naučna istraživanja dokazala, jeste da je ovaj vitamin – broj jedan u sprečavanju i lečenju 16 – 18 vrsta kancera“, istakla je prof. Knežević.

Pored toga, vitamin D3  je izuzetno važan kao antidepresiv i poboljšava mentalne funkcije – smanjuje rizik od skleroze, šozofrenije, depresije, nesanice, umora… Doprinosi čvrstini kostiju, jača mišiće i imunitet.

Mali broj namirnica sadrži ovaj vitamin i on se može unijeti tek u manjim količinama putem hrane. Riblja ulja (bakalar, skuša, sardela, losos…), šampinjoni, pirinač, kvasac, sojino mlijeko i mliječni proizvodi sadrže određenu količinu vitamina D. Međutim, zimi je neophodno unositi suplemente.

„Priroda je učinila svoje, sada je na nas red. Na nama je se informišemo i edukujemo i da bar neki deo tog znanja primenimo kako bismo zdravije i kvalitetnije živeli“, za kraj je rekla profesorka Knežević.

Dr Milan Bajić, predsjednik Udruženja „Klub zdravlja – Trebinje“ je rekao da je ovo prvo predavanje u organizaciji ovog udruženja, a u planu ih je čitav niz na različite teme.

Duška Đajić