U Kulturnom centru održana svečana akademija u čast Svetom Savi

Уочи Савиндана, школске славе и празника посвећеном првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави, у препуној позоришној сали Културног центра Требиње одржана је свечана академија.

Честитајући школску славу ученицима и просвјетарима, градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да нам је више него икада потребно оно што је красило Светог Саву – умност, мудрост, духовна чистота, јер се данас, као и тада, наш народ налази пред великим искушењима.

„О првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави много тога је речено и написано, али он и данас, послије скоро 800 година од његовог одласка у Царство небеско, представља исконски примјер и образац човјека разборите личности, који је симбол нераздјељиве једнакости са српским народом и нашом црквом. Као што је Свети Сава путовао од Хиландара до Раса да мири завађану браћу и од Студенице до Никеје да моли за аутокефалност српске цркве, тако ми данас треба да знамо ко смо и шта смо и да не заборавимо колику светињу чувамо, испреплетену бурном историјом и бројним страдањима наших предака. Светосавље је најузвишенији завјет који је српском народу оставио и који треба да његујемо и чувамо“, казао је градоначелник Ћурић.

Кроз свечану светосавску бесједу отац Младен Чалијастарјешина Саборног храма у Невесињу, подсјетио је на начела, вриједности и заслуге које нам је својим животом и дјелом Свети Сава оставио у аманет.

„Овдје смо вечерас сви сабрани под једним именом, јер је Свети Сава име и то име којим смо означени као народ – народ светосавски, а то име је у потпуном сагласју са јеванђелском истином. То је име за љубав и за слободу. То је име за добру мисао, добро дјело, саборност, за правду, праведност, честитост и смирење јер је Свети Сава друго име за Христа коме се он толико уподобио да је немогуће говорити о Сави да се то уједно не односи на богочовјека. Захваљујући њему ми смо поносни на историју, културу, умјетност и све оно што је он учинио, али и многи послије њега“, навео је Чалија.

Заслужним просвјетним радницима, који су дали немјерљив допринос и оставили дубок печат у васпитно-образовном раду у Требињу, уручене су Светосавске награде.

Одлукама Скупштине града, ово признање постхумно је додијељено Олги Анђелић, професору југословенске књижевности у Центру средњих школа Требиње, Душану Бодироги, наставнику историје у Основној школи „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, Недјељку Неђу Ножици, учитељу, наставнику математике и хемије, помоћнику директора и директору у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ и Лазару Жуловићу, наставнику музичке културе у Основној школи „Вук Kараџић“.

Светосавска награда уручена је и Душану Јокановићу, доктору математичких наука, редовном професору и продекану на Факултету за производњу и менаџмент Требиње, Веселинки Кулаш, професору српског језика и књижевности у Гимназији „Јован Дучић“, Душку Петковићу, професору математике у Техничкој школи и Славки Којовић, наставнику за предшколско образовање у Јавној установи „Наша радост“.

У културно-умјетничком програму учествовали су: хор „Трибунија”, хор Музичке школе „Требиње”, хор „Бубамарац”, Александар Дунић, првак Београдског позоришта, Јасмина Стојановић, глумица Народног позоришта Грачаница, Милица Досковић, вокални солиста Српског народног позоришта Нови Сад  и Павлина Радовановић, етно солиста из Ораховца, уз клавирску пратњу Невене Живковић из Народног позоришта Београд.

Ову свечаност својим наступом увеличали су и уљепшали рецитатори и вокални солисти из требињских основних и Музичке школе: Теодор Риђешић из ОШ „Јован Јовановић Змај“, Софија Јанковић, Ивана Бокић, Ана Миљановић из ОШ „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, Иво Караџић-Невеш, Павле Пажин и школска пјевачка група уз клавирску пратњу Силване Стевановић из ОШ „Вук Караџић“ те Михаило Медан (хармоника) и трио – Ксенија Нинковић (клавир), Марина Мучибабић и Марија Зиројевић (флаута) из Музичке школе „Требиње”.

Светосавске свечаности настављају се у сутра, 27. јануара од 11.30 часова, ломљењем славског колача и пригодним културно-умјетничким програмом којим ће требињске школе обиљежити своју крсну славу. Домаћин овогодишње прославе је Основна школа „Свети Василије Острошки и Тврдошки“.

Организатори Светосавске академије су Град Требиње и Црквена општина Требиње.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић