U Kulturnom centru održana svečana akademija u čast Svetom Savi

Uoči Savindana, školske slave i praznika posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi, u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje održana je svečana akademija.

Čestitajući školsku slavu učenicima i prosvjetarima, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da nam je više nego ikada potrebno ono što je krasilo Svetog Savu – umnost, mudrost, duhovna čistota, jer se danas, kao i tada, naš narod nalazi pred velikim iskušenjima.

„O prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi mnogo toga je rečeno i napisano, ali on i danas, poslije skoro 800 godina od njegovog odlaska u Carstvo nebesko, predstavlja iskonski primjer i obrazac čovjeka razborite ličnosti, koji je simbol nerazdjeljive jednakosti sa srpskim narodom i našom crkvom. Kao što je Sveti Sava putovao od Hilandara do Rasa da miri zavađanu braću i od Studenice do Nikeje da moli za autokefalnost srpske crkve, tako mi danas treba da znamo ko smo i šta smo i da ne zaboravimo koliku svetinju čuvamo, isprepletenu burnom istorijom i brojnim stradanjima naših predaka. Svetosavlje je najuzvišeniji zavjet koji je srpskom narodu ostavio i koji treba da njegujemo i čuvamo“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

Kroz svečanu svetosavsku besjedu otac Mladen Čalijastarješina Sabornog hrama u Nevesinju, podsjetio je na načela, vrijednosti i zasluge koje nam je svojim životom i djelom Sveti Sava ostavio u amanet.

„Ovdje smo večeras svi sabrani pod jednim imenom, jer je Sveti Sava ime i to ime kojim smo označeni kao narod – narod svetosavski, a to ime je u potpunom saglasju sa jevanđelskom istinom. To je ime za ljubav i za slobodu. To je ime za dobru misao, dobro djelo, sabornost, za pravdu, pravednost, čestitost i smirenje jer je Sveti Sava drugo ime za Hrista kome se on toliko upodobio da je nemoguće govoriti o Savi da se to ujedno ne odnosi na bogočovjeka. Zahvaljujući njemu mi smo ponosni na istoriju, kulturu, umjetnost i sve ono što je on učinio, ali i mnogi poslije njega“, naveo je Čalija.

Zaslužnim prosvjetnim radnicima, koji su dali nemjerljiv doprinos i ostavili dubok pečat u vaspitno-obrazovnom radu u Trebinju, uručene su Svetosavske nagrade.

Odlukama Skupštine grada, ovo priznanje posthumno je dodijeljeno Olgi Anđelić, profesoru jugoslovenske književnosti u Centru srednjih škola Trebinje, Dušanu Bodirogi, nastavniku istorije u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“, Nedjeljku Neđu Nožici, učitelju, nastavniku matematike i hemije, pomoćniku direktora i direktoru u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ i Lazaru Žuloviću, nastavniku muzičke kulture u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

Svetosavska nagrada uručena je i Dušanu Jokanoviću, doktoru matematičkih nauka, redovnom profesoru i prodekanu na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje, Veselinki Kulaš, profesoru srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“, Dušku Petkoviću, profesoru matematike u Tehničkoj školi i Slavki Kojović, nastavniku za predškolsko obrazovanje u Javnoj ustanovi „Naša radost“.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su: hor „Tribunija”, hor Muzičke škole „Trebinje”, hor „Bubamarac”, Aleksandar Dunić, prvak Beogradskog pozorišta, Jasmina Stojanović, glumica Narodnog pozorišta Gračanica, Milica Dosković, vokalni solista Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad  i Pavlina Radovanović, etno solista iz Orahovca, uz klavirsku pratnju Nevene Živković iz Narodnog pozorišta Beograd.

Ovu svečanost svojim nastupom uveličali su i uljepšali recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih i Muzičke škole: Teodor Riđešić iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Sofija Janković, Ivana Bokić, Ana Miljanović iz OŠ „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“, Ivo Karadžić-Neveš, Pavle Pažin i školska pjevačka grupa uz klavirsku pratnju Silvane Stevanović iz OŠ „Vuk Karadžić“ te Mihailo Medan (harmonika) i trio – Ksenija Ninković (klavir), Marina Mučibabić i Marija Zirojević (flauta) iz Muzičke škole „Trebinje”.

Svetosavske svečanosti nastavljaju se u sutra, 27. januara od 11.30 časova, lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umjetničkim programom kojim će trebinjske škole obilježiti svoju krsnu slavu. Domaćin ovogodišnje proslave je Osnovna škola „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“.

Organizatori Svetosavske akademije su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković