U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST SVETOM SAVI

Svetosavska akademija povodom obilježavanja školske slave održana je večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

Čestitajući školsku slavu učenicima i prosvjetarima, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je zahvaljujući Svetom Savi pravoslavlje ostalo naša najsigurnija luka, ali i trajni putokaz kako da rastemo, da se razvijamo i sazrijevamo kao narod i kako, dostojni njegovog imena, da nađemo svoje mjesto među drugim narodima.

„Svetog Savu hercegovački narod vijekovima je doživljavao kao svoju podršku i kao svog velikog učitelja. Hercegovina je prepuna legendi, a zajedničko im je to da je Sveti Sava uvijek pri ruci, uvijek tamo gdje treba, gdje je tjeskobno i gdje je nevolja. Ojačavši temelj crkve u Hercegovini prije više od osam vijekova, ojačao je snagu ovog naroda. Da za svog života svetitelj nije ništa drugo učinio, nego omogućio da u Hercegovini znak krsta uklešemo na vladičansku stolicu, bilo bi dovoljno za pomen i za vječnu slavu“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

Sveštenik Aleksandar Ilić je u svečanoj besjedi podsjetio na djela najvećeg srpskog prosvetitelja, na njegove zasluge, načela i vrijednosti koje je ostavio u amanet srpskom rodu.

„Sveti Sava je bio monah, ljekar, učitelj, prosvjetitelj, vođa, oslobodilac, miritelj, naučnik, duhovni roditelj, a naposljetku vladar, gospodar, carski sin. Učio je i poučava i danas sve koji žele da budu naučeni, spašeni od briga i tereta ovog svijeta, sve koji žele da budu radosni i slobodni, mirni u savjesti svojoj, otvoreni za nova saznanja i iskustva vjere i bogoudnog života. Njegove pouke su jedinstvene i korisne svima“, istakao je Ilić.

Zaslužnim prosvjetnim radnicima, koji su dali nemjerljiv doprinos i ostavili dubok pečat u vaspitno-obrazovnom radu u Trebinju, gradonačelnik Ćurić uručio je Svetosavske nagrade.

Ovogodišnji dobitnici Svetosavske nagrade su Milosava Ilić, nastavnik, pomoćnik direktora i direktor Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“, Dobroslav Grujičić, profesor mašinske grupe predmeta i direktor Tehničke škole i Dragoslav Đordan, nastavnik i direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, a ovo javno priznanje posthumno je dodijeljeno  Dušanu Kovačeviću, direktoru i sekretaru Gimnazije „Jovan Dučić“ i Danici Rikalo, vaspitaču u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost“.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković i Boško Puletić i izvođači tradicionalne muzike iz Beograda Jovana Zukanović i Ljuba Manasijević, te recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih i srednjih škola, hor srednje Muzičke škole pod dirigentskim vođstvom Milosava Sukonjice i trio u sastavu Sonja Vojvodić (violina), Ana Zakrajšek (violončelo) i Sonja Marković (klavir).

Svetosavske svečanosti nastavljaju se sutra od 11. 30 časova svečanim činom lomljenja slavskog kolača i prigodnim programom Tehničke škole iz Trebinja, ovogodišnjeg domaćina školske slave Svetog Save.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković