U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA VOJSKE RS (VIDEO)

Foto:Jovan Vidaković

U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca  „Nasljeđe“, večeras je u Kulturnom centru Trebinje održana akademija kojom je svečano obilježen Dan Vojske Republike Srpske.

Akademiju je svečano otvorio  predsjednik UDPB  „Nasljeđe“  Saša Pešikan  koji je, podsjećajući na značaj ovog datuma, istakao da su se heroji, vojnici Republike Srpske borili kao jedan, ne žaleći sebe, niti svoj život kako bi stvorili državu kao garant ostanka, opstanka i budućnosti.

„Vojska RS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu hrabro i časno se borila, po uzoru na vjekovnu slobodarsku tradiciju i čast srpske vojske. Izborila se i stvorila Republiku Srpsku, našu otadžbinu. Borci vojske i MUP-a RS hrabro i ponosno su, kao jedan, platili užasnu cijenu boreći se za svoju zemlju, slobodu, potomke i njihovu budućnost. Zato su svi oni bez razlike, živi ili mrtvi, heroji Republike Srpske koje moramo poštovati, slaviti, sjećati ih se i svoju djecu učiti o njima i njihovoj borbi“, naveo je  Pešikan  u svom obraćanju.


Foto:Jovan Vidaković

U ime Grada Trebinja, obratio se  Petar Vlatković, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, koji je napomenuo da je Vojska RS časno izvršila svoj zadatak uprkos svim teškoćama koje je imala u svom razvojnom i borbenom putu.

„Danas, moram da napomenem da mi je izuzetno zadovoljstvo i da ovo zaista emotivno djeluje kad svečanu akademiju organizuje Udruženje djece poginulih boraca. To je najbolji dokaz da Republika Srpska ima svoju budućnost i garancija njenog opstanka je kada se ona nalazi u rukama onih čija je žrtva bila najveća“, kazao je  Vlatković.


Foto:Jovan Vidaković

Prisutne je pozdravio i  Dejan Bodiroga, predsjednik Udruženja veterana 3. odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske  koji se, sa pomiješanim osjećanjima, obratio svojim saborcima rekavši da ono što su preživjeli, ne treba da čuvaju za sebe, već da našoj djeci pričaju o slobodi koja je imala ogromnu cijenu.

„Danas imate misiju da se bavite kulturom sjećanja, jer samo tako možemo razviti kod mladih naraštaja osjećanje patriotizma i veću ljubav i odgovornost prema slobodi koju danas uživaju. Ako im to prenesemo, siguran sam da ne treba strahovati za budućnost. To je pravi put da djeca prepoznaju heroja u liku malog čovjeka koga svakodnevno sreću“, poručio je  Bodiroga.


Foto:Jovan Vidaković

Za ovu priliku, pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program u kom su učestvovali:  novinar Ratomir Mijanović, hor  „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“, pod dirigentskim vođstvom Stojanke Gudelj, etno pjevač Neda Marjanović iz Bijeljine, te učenici osnovnih, srednjih i Muzičke škole iz Trebinja.


Foto:Jovan Vidaković

Učenici Gimnazije  „Jovan Dučić“, Mato Ratković, Nedjeljko Milović i Gajo Prcović,  izveli su kratki pozorišni komad  „Todorov san“, rađen po knjizi  „Priče iz RatoMira“, autora Ratomira Mijanovića, a u režiji Igora Svrdlina.

Svečana akademija povodom 12. maja, Dana Vojske RS, organizovana je treću godinu zaredom u okviru kampanje  „Heroji Republike Srpske, koju sprovodi UDPB  „Nasljeđe“  uz podršku Grada Trebinja i Kulturnog centra Trebinje.


Foto:Jovan Vidaković


Foto:Jovan Vidaković

Duška Đajić

no images were found