У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ВОЈСКЕ РС (ВИДЕО)

Фото:Јован Видаковић

У организацији Удружења дјеце погинулих бораца  „Насљеђе“, вечерас је у Културном центру Требиње одржана академија којом је свечано обиљежен Дан Војске Републике Српске.

Академију је свечано отворио  предсједник УДПБ  „Насљеђе“  Саша Пешикан  који је, подсјећајући на значај овог датума, истакао да су се хероји, војници Републике Српске борили као један, не жалећи себе, нити свој живот како би створили државу као гарант останка, опстанка и будућности.

„Војска РС у Одбрамбено-отаџбинском рату храбро и часно се борила, по узору на вјековну слободарску традицију и част српске војске. Изборила се и створила Републику Српску, нашу отаџбину. Борци војске и МУП-а РС храбро и поносно су, као један, платили ужасну цијену борећи се за своју земљу, слободу, потомке и њихову будућност. Зато су сви они без разлике, живи или мртви, хероји Републике Српске које морамо поштовати, славити, сјећати их се и своју дјецу учити о њима и њиховој борби“, навео је  Пешикан  у свом обраћању.


Фото:Јован Видаковић

У име Града Требиња, обратио се  Петар Влатковић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, који је напоменуо да је Војска РС часно извршила свој задатак упркос свим тешкоћама које је имала у свом развојном и борбеном путу.

„Данас, морам да напоменем да ми је изузетно задовољство и да ово заиста емотивно дјелује кад свечану академију организује Удружење дјеце погинулих бораца. То је најбољи доказ да Република Српска има своју будућност и гаранција њеног опстанка је када се она налази у рукама оних чија је жртва била највећа“, казао је  Влатковић.


Фото:Јован Видаковић

Присутне је поздравио и  Дејан Бодирога, предсједник Удружења ветерана 3. одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске  који се, са помијешаним осјећањима, обратио својим саборцима рекавши да оно што су преживјели, не треба да чувају за себе, већ да нашој дјеци причају о слободи која је имала огромну цијену.

„Данас имате мисију да се бавите културом сјећања, јер само тако можемо развити код младих нараштаја осјећање патриотизма и већу љубав и одговорност према слободи коју данас уживају. Ако им то пренесемо, сигуран сам да не треба страховати за будућност. То је прави пут да дјеца препознају хероја у лику малог човјека кога свакодневно срећу“, поручио је  Бодирога.


Фото:Јован Видаковић

За ову прилику, припремљен је богат културно-умјетнички програм у ком су учествовали:  новинар Ратомир Мијановић, хор  „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, под диригентским вођством Стојанке Гудељ, етно пјевач Неда Марјановић из Бијељине, те ученици основних, средњих и Музичке школе из Требиња.


Фото:Јован Видаковић

Ученици Гимназије  „Јован Дучић“, Мато Ратковић, Недјељко Миловић и Гајо Прцовић,  извели су кратки позоришни комад  „Тодоров сан“, рађен по књизи  „Приче из РатоМира“, аутора Ратомира Мијановића, а у режији Игора Сврдлина.

Свечана академија поводом 12. маја, Дана Војске РС, организована је трећу годину заредом у оквиру кампање  „Хероји Републике Српске, коју спроводи УДПБ  „Насљеђе“  уз подршку Града Требиња и Културног центра Требиње.


Фото:Јован Видаковић


Фото:Јован Видаковић

Душка Ђајић