U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „DEMETRIOS – GRANDE DORMIDOR“

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je održana promocija romana „Demetrios – Grande Dormidor“ autora Đorđa Gregovića.

Gregović je pojasnio da je Grande Dormidor (Veliki spavač) naziv jednog grebena pored mora, ali da možemo da ga doživimo i kao ličnu, porodičnu istoriju, istoriju jednog grada ili mjesta.

„Tako je i počelo – od lične impresije. Shvatio sam da taj greben može da bude neka vrsta velikog, ogromnog skladišta za snove i nade ljudi koji su živjeli na tom prostoru. Imao sam pretka koji je otišao odavde i kom je jedna od posljednjih slika koju je mogao da zapamti bio pogled na taj greben i vjerovatno pitanje šta ima iza pučine i gdje je kraj svijeta. Zato sam ga poslao na razna putovanja. Kad je brod krenuo za Argentinu, posle 24 dana stigao je tamo i nikad se više nije vratio“, rekao je autor Gregović.

Dodao je da je svom junaku dao potpunu slobodu da mašta, a da je za njega samog to predstavljalo jedno lijepo putovanje.

Drugo izdanje romana objavila je Narodna biblioteka Budve prošle godine, a na promociji je prikazan i kratki dokumentarni film istog naziva. Autor Gregović je naveo da je od prvog do drugog izdanja ovog romana proteklo dvadeset godina. U međuvremenu je istraživao materijale i priče o svom pretku i svom kraju. Odlučio je da podatke i činjenice do kojih je došao predstavi na vizuelni način. Film je, prema riječima autora, kopča koja je nedostajala i predstavlja svojevrsno objašnjenje.

O knjizi je, pored autora, govorio i pjesnik Radomir Uljarević.

Promociju romana „Demetrios – Grande Dormidor“ autora Đorđa Gregovića organizovao je Kulturni centar Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković