U KULTURNOM CENTRU ODRŽAN KONCERT FRANCU LISTU U ČAST

Povodom 210 godina od rođenja Franca Lista, slavnog mađarskog kompozitora, Ambasada u Bosni i Hercegovini i Kulturni centar Trebinje danas su organizovali koncert u njegovu čast.

Djela Franca Lista, jednog od najvećih kompozitora i pijanista u istoriji, i jednog od najznačanijih predstavnika romantizma 19. vijeka, izvela je Marijana Marci, pijanistkinja iz Mađarske.

Program koncerta činila su četiri krucijalna djela iz bogatog stvaralačkog opusa Franca Lista.

U ime domaćina, Kulturnog centra Trebinje, prisutne je pozdravio direktor ove ustanove Miljan Vuković, koji je istakao  važnost saradnje Kulturnog centra i grada Trebinja i prijateljskih gradova i zemalja „Višegradske četvorke“.

„Želja mi je da bogatstvo sadržaja, koji ispunjava Kulturni centar i naš grad u oblasti kulture, bude odraz bliže i još otvorenije i plodnije kulturne saradnje. Današnjim koncertom zemlje koje pripadaju ‘Višegradskoj četvorci’, a predstavnike smo imali čast da upoznamo danas u Kulturnom centru, pokazali su da i u vrijeme krize moguće da njihovi umjetnici govore oružjem, ne rata, nego ljepote stiha, umjetnosti, četkice… i pošalju poruke koje su lijepe i utkane u umjetnost i na taj način zarobe i osvoje svijet“, rekao je Vuković.

Kristijan Poša, ambasador Mađarske u BiH, istakao je da se današnji koncert održava u vrijeme dok Mađarska predsjedava „Višegradskom grupom“.

„Mi podržavamo BiH da što prije postane dio evropske integracije, gdje mi već pripadamo. Mi smo uvjereni da zemljama Zapadnog Balkana put ka Evropskoj uniji vodi kroz Srednju Evropu, zato je jedan o primarnih ciljeva što bliža evropska integracija ove regije “, rekao je ambasador Poša.

Pored ambasadora Mađarske u BiH, koncertu su prisustvovali i ambasadori Slovačke i Poljske, a manifestaciju je podržao i Mađarski nacionalni kulturni fond.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković