U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba ikona prvog akademskog slikara iz Trebinja Atanasija Popovića

U muzeju otvorena izložba ikona prvog trebinjskog slikara

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba ikona prvog akademskog slikara iz Trebinja Atanasija Popovića (1885-1948), nastalih početkom 20.vijeka, koje su stotinu godina krasile trebinjski Saborni hram.

 

izlozbe ikona trebinje 1

Izložba, koja je sinoć otvorena, sastoji se od 18 slika nastalih u školi Marka Gregovića, u kojoj je učestvovao i Atanasije Popović, a koje su bile dio ikonostasa Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg do njene rekonstrukcije 2014. godine, kada su zamijenjene novim ikonama.

izlozba ikona sv Vasilije

Milica Jeremić iz Kulturnog centra Trebinje, koji je organizovao izložbu, kaže da su slike nastale 1907. godine, kada je iz Crne Gore u Trebinje došao Marko Gregović da radi ikonostas.

 

izlozba ikone 1

“Njegovoj školi tada se priključio Atanasije Popović, još prije upisa na akademiju i tada je naučio vještine slikanja i uostalom i odučio da upiše akademiju u Beču”, rekla je Jeremićeva.

izlozba ikona posjetioci

Nakon izmještanja iz Sabornog hrama, ikone se čuvaju u galeriji Hercegovačke Gračanice, a kao izložbena postavka putuju širom BiH.

Izložba u Foči trajaće 15 dana.
Maj 22, 2017 | autor Igor Janković