U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba ikona prvog akademskog slikara iz Trebinja Atanasija Popovića

U muzeju otvorena izložba ikona prvog trebinjskog slikara

У галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба икона првог академског сликара из Требиња Атанасија Поповића (1885-1948), насталих почетком 20.вијека, које су стотину година красиле требињски Саборни храм.

 

izlozbe ikona trebinje 1

Изложба, која је синоћ отворена, састоји се од 18 слика насталих у школи Марка Греговића, у којој је учествовао и Атанасије Поповић, а које су биле дио иконостаса Саборне цркве Преображења Господњег до њене реконструкције 2014. године, када су замијењене новим иконама.

izlozba ikona sv Vasilije

Милица Јеремић из Kултурног центра Требиње, који је организовао изложбу, каже да су слике настале 1907. године, када је из Црне Горе у Требиње дошао Марко Греговић да ради иконостас.

 

izlozba ikone 1

“Његовој школи тада се прикључио Атанасије Поповић, још прије уписа на академију и тада је научио вјештине сликања и уосталом и одучио да упише академију у Бечу”, рекла је Јеремићева.

izlozba ikona posjetioci

Након измјештања из Саборног храма, иконе се чувају у галерији Херцеговачке Грачанице, а као изложбена поставка путују широм БиХ.

Изложба у Фочи трајаће 15 дана.
Мај 22, 2017 | аутор Игор Јанковић