U GALERIJI KULTURNOG CENTRA TREBINJE OTVORENO „GRAFIČKO BIJENALE MLADIH BIH“

Izložba „Grafičko bijenale mladih“ na kojoj su svoje radove predstavili studenti akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Banja Luke, Širokog Brijega i Trebinja, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

U ime Kulturnog centra, organizatora ove izložbe, posjetiocima se obratila rukovodilac galerije Tanja Sekulović ističući da je cilj ovog projekta da kroz savremenu grafiku pokuša da na aktuelan način predstavi određene fenomene i procese društvene zbilje, stavljajući pritom akcenat na nekadašnju slavnu umjetničku scenu BiH.

Pokretač projekta „Grafičko bijenale mladih BiH“  je Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, a njegov idejni tvorac Bijenala dr Danis Fejzić, profesor na ALU Sarajevo, ukazao je na značaj i reputaciju grafičke scene u BiH.

 

„Nadam se da će Bijenale izrasti u lijepu tradiciju i afirmisati mladu kreativnu snagu u BiH, te joj pružiti šansu da na kvalitetan način eksponira svoje likovne opservacije“, izjavio je Fejzić.

Fejzić navodi da, sudeći po samoj ceremoniji otvaranja Bijenala prije dva mjeseca u BKC Sarajevo i odzivu studenata i profesora sa svih akademija, kao i odličnog prijema od strane publike i kritike, ova manifestacija ima potencijal da se kontinuirano odvija na godišnjem nivou.

Projekat „Grafičko bijenale mladih BiH“ je takmičarskog karaktera, a pobjednik prvog Bijenala je Nikola Kašterović iz Brčkog. Njemu je pripao gran-pri (povelja i trofej „Tvrtkov pečat“, rad umjetnika Samira Sućeske), a biće mu organizovana i samostalna izložba u galeriji Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Stručni žiri Bijenala dodijelio je i specijalna priznanja, od kojih je jedno pripalo i našem Radivoju Miliću sa ALU Trebinje.

Postavku radova, 42 grafička lista, mladih autora iz cijele BiH, odabranih od strane sručnog žirija, trebinjska publika će moći pogledati narednih petnaestak dana.

Nakon Trebinja, izložba će biti upriličena u Banja Luci, a zatim i u Širokom Brijegu.

 

Duška Đajić