U galeriji Kulturnog centra otvorena izložba Tatjane Burzanović

U galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika „U duši zasvijetli” Tatjane Burzanović, akademske slikarke iz Podgorice.

Izložba je inspirisana poezijom Jovana Dučića i sastoji se od četrdeset grafičkih ilustracija pjesama njegove posljednje, po mnogima i najzrelije i najznačajnije, zbirke „Lirika”.

Prema riječima autorke, slike su vizualizacija Dučićeve lirike koja je ostavila izuzetan trag na njenu dušu. Ističe da voli njegovu filozofiju i način na koji je on stvarao te da svaka slika inspirisana njegovom poezijom ima čitavu jednu priču sastavljenu od likovnih elemenata kojima prenosi misli i osjećanja iz teksta.

„Ovdje imate priliku da čitate sliku što znači da su prostorna i vremenska umjetnost u sinergiji, da su poezija i likovna umjetnost, zapravo, jedna umjetnost sa dva lica. Zbog toga možete da upijate pogledom u jednom trenutku ono što je književnost rekla. Linijom, kontrastom, akcentom, kompozicijom, bojom, ritmom, dinamikom, valerima i drugim likovnim elementima uspjela sam predstaviti misli, osjećanja i događaje iz teksta”, navela je autorka izložbe Tatjana Burzanović.

Slike su rađene kombinovanom tehnikom, na nekima je čak i po pet-šest različitih tehnika.

„Među njima su i organske materije koje su aplikovane na fabriano papiru. Specifična je i kontur pasta koja se inače upotrebljava na staklu i koristi se za vitraže. Tehnika je inovativna, u potpunosti je moje autorsko djelo”, naglasila je Burzanović.

Izložba „U duši zasvijetli” Tatjane Burzanović biće otvorena u galeriji Kulturnog centra Trebinje narednih petnaest dana.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković