U galeriji Kulturnog centra otvorena izložba Tatjane Burzanović

У галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика „У души засвијетли” Татјане Бурзановић, академске сликарке из Подгорице.

Изложба је инспирисана поезијом Јована Дучића и састоји се од четрдесет графичких илустрација пјесама његове посљедње, по многима и најзрелије и најзначајније, збирке „Лирика”.

Према ријечима ауторке, слике су визуализација Дучићеве лирике која је оставила изузетан траг на њену душу. Истиче да воли његову филозофију и начин на који је он стварао те да свака слика инспирисана његовом поезијом има читаву једну причу састављену од ликовних елемената којима преноси мисли и осјећања из текста.

„Овдје имате прилику да читате слику што значи да су просторна и временска умјетност у синергији, да су поезија и ликовна умјетност, заправо, једна умјетност са два лица. Због тога можете да упијате погледом у једном тренутку оно што је књижевност рекла. Линијом, контрастом, акцентом, композицијом, бојом, ритмом, динамиком, валерима и другим ликовним елементима успјела сам представити мисли, осјећања и догађаје из текста”, навела је ауторка изложбе Татјана Бурзановић.

Слике су рађене комбинованом техником, на некима је чак и по пет-шест различитих техника.

„Међу њима су и органске материје које су апликоване на фабриано папиру. Специфична је и контур паста која се иначе употребљава на стаклу и користи се за витраже. Техника је иновативна, у потпуности је моје ауторско дјело”, нагласила је Бурзановић.

Изложба „У души засвијетли” Татјане Бурзановић биће отворена у галерији Културног центра Требиње наредних петнаест дана.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић