TRIJUMF PREDSTAVE IZ CRVENKE: Malograđanska svadba najbolja po ocjenama i žirija i publike

TREBINJE │ Predstava „Malograđanska svadba“ Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke – najbolje je ostvarenje 60. Festivala festivala, koji je večeras završen u Trebinju.

Pored Zlatne maske za najbolju predstavu u cjelini, stručni žiri festivala, u sastavu  reditelj Egon Savin, teatrolog Ljiljana Čekić i glumac Mugdib Avdagić – nagradio je i Radoja Čupića za režiju ostvarenja iz Crvenke, te kolektivnu igru ansambla, a inscenacija komada Bertolda Brehta proglašena je najboljom predstavom festivala i po mišljenju žirija publike.

„Malograđanskoj svadbi“ tri Zlatne maske i nagrada publike

Dvije Zlatne maske ostale su domaćinu – glumac Gradskog pozorišta Trebinje Željko Milošević ostvario je najbolju glavnu mušku, a njegova partnerka iz predstave „Pisac porodične istorije“ Vesna Đurić – najbolju epizodnu žensku ulogu na festivalu.

Zlatna maska za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Jovani Petrović, a za najbolju mušku epizodu Vladimiru Jorgiću – glumcima predstave „Dragi tata“ Studija glume – Teatra 011 iz Beograda.

Ansambl predstave „Posljednja porodica“ Teatra „Fedra“ iz Bugojna nagrađen je Zlatnom maskom za najbolju kostimografiju, dok nagrade Festivala festivala za scenografiju i autorsku muziku – nisu dodijeljene.

Stručni žiri najposle je dodijelio i dvije specijalne nagrade – od kojih je prva pripala Vahidu Durakovićuautoru teksta „Posljednja porodica“.

„I na kraju dodjeljujemo specijalnu nagradu trebinjskoj publici koja zaslužuje još veći, sadržajniji i ambiciozniji festival“, zaključio je svoje obraćanje učesnicima i publici 60. Festivala festivala u Trebinju predsjednik stručnog žirija Egon Savin.

Posljednje večeri festivala na programu je bila predstava „Pisac porodične istorije“, u izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje, koju je po tekstu Ljubomira Đurkovića režirao Slobodan Marunović. Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Igoru Svrdlinu, za ulogu Slobodana Milošića.

U okviru pratećeg programa, u Galeriji Kulturnog centra, otvorena je izložba fotografija „Festival u objektivu“, koju su pripremili članovi Foto-kino kluba Trebinje, a festivalska publika imala je priliku da pogleda i monodramu „Na dan svođenja računa“, u izvođenju trebinjske glumice Marija Đajić.

Radio Trebinje (Foto: Jovan Vidaković)