ТРИЈУМФ ПРЕДСТАВЕ ИЗ ЦРВЕНКЕ: Малограђанска свадба најбоља по оцјенама и жирија и публике

ТРЕБИЊЕ │ Представа „Малограђанска свадба“ Позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке – најбоље је остварење 60. Фестивала фестивала, који је вечерас завршен у Требињу.

Поред Златне маске за најбољу представу у цјелини, стручни жири фестивала, у саставу  редитељ Егон Савин, театролог Љиљана Чекић и глумац Мугдиб Авдагић – наградио је и Радоја Чупића за режију остварења из Црвенке, те колективну игру ансамбла, а инсценација комада Бертолда Брехта проглашена је најбољом представом фестивала и по мишљењу жирија публике.

„Малограђанској свадби“ три Златне маске и награда публике

Двије Златне маске остале су домаћину – глумац Градског позоришта Требиње Жељко Милошевић остварио је најбољу главну мушку, а његова партнерка из представе „Писац породичне историје“ Весна Ђурић – најбољу епизодну женску улогу на фестивалу.

Златна маска за најбољу главну женску улогу припала је Јовани Петровић, а за најбољу мушку епизоду Владимиру Јоргићу – глумцима представе „Драги тата“ Студија глуме – Театра 011 из Београда.

Ансамбл представе „Посљедња породица“ Театра „Федра“ из Бугојна награђен је Златном маском за најбољу костимографију, док награде Фестивала фестивала за сценографију и ауторску музику – нису додијељене.

Стручни жири најпосле је додијелио и двије специјалне награде – од којих је прва припала Вахиду Дураковићуаутору текста „Посљедња породица“.

„И на крају додјељујемо специјалну награду требињској публици која заслужује још већи, садржајнији и амбициознији фестивал“, закључио је своје обраћање учесницима и публици 60. Фестивала фестивала у Требињу предсједник стручног жирија Егон Савин.

Посљедње вечери фестивала на програму је била представа „Писац породичне историје“, у извођењу Градског позоришта Требиње, коју је по тексту Љубомира Ђурковића режирао Слободан Маруновић. Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је Игору Сврдлину, за улогу Слободана Милошића.

У оквиру пратећег програма, у Галерији Културног центра, отворена је изложба фотографија „Фестивал у објективу“, коју су припремили чланови Фото-кино клуба Требиње, а фестивалска публика имала је прилику да погледа и монодраму „На дан свођења рачуна“, у извођењу требињске глумице Марија Ђајић.

Радио Требиње (Фото: Јован Видаковић)