TRI DECENIJE LIKOVNOG STVARALAŠTVA: IZLOŽBA CRTEŽA VESELINA BRKOVIĆA

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba crteža akademskog grafičara Veselina Brkovića iz Trebinja.

Trideset prva samostalna izložba Veselina Brkovića, koja se večeras našla pred trebinjskom publikom, predstavlja značajan jubilej – tri decenije od njegovog prvog samostalnog likovnog izlaganja.

Brković ističe da je ovom izložbom htio da poveže dva događaja – nešto što pripada njegovoj ličnoj istoriji i biografiji i da dȃ svoj skromni doprinos obilježavanju 30 godina postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Postavka obuhvata 30 crteža realizovanih u tehnici grafit na papiru. Radovi su dio jedne velike serije, a po mišljenju autora, predstavljaju publici širu problemsku situaciju kojom se on bavi u svom radu.

„To je već tri i po decenije stalnog učenja i rada, ali bismo mogli pomenuti nekoliko pojmova, npr. jezik, medij, polazište, produženo trajanje jednog pogleda, asketizam i slično. Jasno je da insistiram na preciznoj ideji i preciznoj realizaciji. Na takav način se i predstavljam sa tim radovima. Dakle, govorim konkretno o načinima postavljanja radova u izložbeni prostor“, kaže Veselin Brković.

Smatra da je svaki medij važan i značajan, ima svoje zakonitosti i specifičnosti. Tokom tri decenije umjetničkog rada, Brković je prošao kroz različite faze i nije izlagao isključivo crteže, ali je to medij u kojem se on najbolje izražava.

„Ja inače radim na način da se miješa to takozvano intuitivno i diskurzivno mišljenje, na tim nekim granicama. Pomijeram stvari unutar sopstvenog opusa i pronalazim nove izazove i motivaciju da sa ovim i nastavim“, dodao je Brković.

Kulturni centar Trebinje organizovao je izložbu crteža Veselina Brkovića u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto“, a postavka se može pogledati do 29. oktobra.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković