TREĆE VEČE „TREBINJE DŽEZ FESTIVALA“ U RITMU „KOMBAJN KVARTETA“

Treće večeri „Trebinje džez festivala“ održan je koncert banjalučkog sastava „Kombajn kvartet“ („Combine Quartet“).

Kvartet u sastavu: Milan Savić (klavir), Stefan Tešanović (gitara), Dejan Đorđević (bas gitara i kontrabas) i Dejan Trkulja (bubnjevi) trebinjskoj publici predstavio se svojim autorskim kompozicijama u kafe baru „Hedonija“.

Dejan Trkulja, diplomirani muzičar, magistar klarineta i bubnjar „Kombajn kvarteta“, izrazio je zadovoljstvo što je njihov bend u izboru programa za prvi festival džeza u Trebinju:

„Čast nam je da smo među svim ovim velikim džez zvijezdama iz regiona. Nadam se da ćemo opravdati priliku koju smo dobili da nastupimo i da će ovaj festival postati jedna tradicija“.

„Kombajn kvartet“ muziku shvata kao izazov, te je u tom kreativnom duhu spreman za saradnju sa drugim umjetnicima. Primjer za to je saradnja sa banjalučkim umjetnicima Sašom Berendikom i Nebojšom Kuruzovićem, iz čega je ponikao „Džez Poezi Kabare“, kome je „Kombajn kvartet“ muzička podrška sa kompozicijama nastalim upravo na Nebojšine i Sašine tekstove. Kao rezultat ove saradnje nastao je prvi multimedijalni kompakt disk „Ne pravdam se, već se ispovijedam“, koji je već pronašao svoju publiku.

„Naš kvartet je već bio formiran kada su nam se obratili Saša i Nebojša sa prijedlogom da se njihova poezija i ideje uobliče. Tako je nastao ‘Džez Poezi Kabare’, jedna nesvakidašnja i zanimljiva saradnja zato što se dosta toga improvizovanog dešava na sceni“, naveo je Trkulja.

Sa željom da pomiri tradicionalno i moderno, a da u tome pronađe svoj stil i pravac, „Kombajn kvartet“ stvara svoju, autorsku muziku. Prilagođava i na svoj način izvodi džez standarde.

„To jeste okvirno džez, ali tu ima od standardne bosa nove i malo svinga do nekih savremenih uticaja muzike koju svako od nas pojedinačno sluša, pa je kao miks svega toga nastao jedan neobičan proizvod, odnosno, miks autorskih kompozicija“, dodao je Trkulja.

Pored svojih devet autorskih kompozicija, „Kombajn kvartet“ je večeras izveo i kompoziciju „Banja Luka“, koju je napisao američki džezer Kvinsi Džons povodom koncerta koji je održao 1960. u ovom gradu, a specijalni gost na koncertu bio je vokalni solista Nemanja Lakić.

Subota, 27. avgust rezervisana je za Lenu Kovačević, koja će u okviru „Trebinje džez festivala“ održati koncert u amfiteatru na Crkvini.

Kulturni centar Trebinje organizovao je „Trebinje Džez festival“ uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Grada Trebinja i kompanije M:tel.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković