Trebinju predstavljen dio kolekcije beogradske Galerije ’73

ТРЕБИЊЕ │ Дио умјетничких дјела из колекције „Галерије ’73“ представљен је публици у Требињу, на изложби која је поводом 45 година од оснивања једног од најзначајнијих београдских изложбених простора вечерас отворена у Музеју Херцеговине.

Директор „Галерије ’73“ Мирела Пудар истакла је да је изложба у Требињу, као прво регионално представљање умјетничког фундуса ове галерије, својеврсни историјски догађај за ову установу културе, те да је за први излазак изван граница Требиње с разлогом одабрано – као „град којем је култура духовна потреба“.

Ми смо жељели да та умјетност живи и даље. Послије изложбе умјетничка дјела обично завршавају у неким депоима – али смо вечерас у Дучићевом граду јер смо хтјели да кроз културу ширимо једну нову форму комуникације“, казала је Пудар.

Она је додала да ће требињска публика у Музеју Херцеговине до 18. августа имати прилику да погледа избор из колекције галерије, радове 24 ликовна умјетника.

„Највећа имена српске ликовне сцене прошла су кроз ову галерију и дала печат овој институцији културе, која упркос времену које није наклоњено култури опстаје већ четири и по деценије“, истакла је Пудар.

Изложбу је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић истакавши да је за Требиње привилегија и част да међу градовима региона буде први домаћин „Галерији ’73“, која је „један је од најзначајнијих и најљепших изложбених простора у Београду, стјециште београдске културне и друштвене елите и незаобилазно мјесто на мапи културних збивања“.

Ово је заиста прилика да нам се кроз културну размјену представи савремена умјетничка продукција ликовне сцене Србије и на тај начин обогати и наша културна сцена“, поручио је Милошевић, подсјетивши да је изложба приређена у оквиру програма овогодишњег Требињског културног љета.

 

Р.С.

РАДИО ТРЕБИЊЕ