Trebinju predstavljen dio kolekcije beogradske Galerije ’73

TREBINJE │ Dio umjetničkih djela iz kolekcije „Galerije ’73“ predstavljen je publici u Trebinju, na izložbi koja je povodom 45 godina od osnivanja jednog od najznačajnijih beogradskih izložbenih prostora večeras otvorena u Muzeju Hercegovine.

Direktor „Galerije ’73“ Mirela Pudar istakla je da je izložba u Trebinju, kao prvo regionalno predstavljanje umjetničkog fundusa ove galerije, svojevrsni istorijski događaj za ovu ustanovu kulture, te da je za prvi izlazak izvan granica Trebinje s razlogom odabrano – kao „grad kojem je kultura duhovna potreba“.

Mi smo željeli da ta umjetnost živi i dalje. Poslije izložbe umjetnička djela obično završavaju u nekim depoima – ali smo večeras u Dučićevom gradu jer smo htjeli da kroz kulturu širimo jednu novu formu komunikacije“, kazala je Pudar.

Ona je dodala da će trebinjska publika u Muzeju Hercegovine do 18. avgusta imati priliku da pogleda izbor iz kolekcije galerije, radove 24 likovna umjetnika.

„Najveća imena srpske likovne scene prošla su kroz ovu galeriju i dala pečat ovoj instituciji kulture, koja uprkos vremenu koje nije naklonjeno kulturi opstaje već četiri i po decenije“, istakla je Pudar.

Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević istakavši da je za Trebinje privilegija i čast da među gradovima regiona bude prvi domaćin „Galeriji ’73“, koja je „jedan je od najznačajnijih i najljepših izložbenih prostora u Beogradu, stjecište beogradske kulturne i društvene elite i nezaobilazno mjesto na mapi kulturnih zbivanja“.

Ovo je zaista prilika da nam se kroz kulturnu razmjenu predstavi savremena umjetnička produkcija likovne scene Srbije i na taj način obogati i naša kulturna scena“, poručio je Milošević, podsjetivši da je izložba priređena u okviru programa ovogodišnjeg Trebinjskog kulturnog ljeta.

 

R.S.

RADIO TREBINJE