TREBINJSKOJ PUBLICI PREDSTAVLJENE KNJIGE GOJKA KNEŽEVIĆA

Удружење књижевника Републике Српске – Подружница Требиње и Културни центар приредили су вечерас промоцију књига Гојка Кнежевића, новинара из Никшића.

Публици су представљене двије књиге репортажа – „Људи помена вриједни“ и „Необични међу нама“, те избор интервјуа „Сусрети и ријечи“.

У књизи „Сусрети и ријечи“ аутор је у више цјелина сабрао 145 интервјуа са умјетницима, писцима, сликарима, позоришним ствараоцима, креаторима и носиоцима културе на овом простору.
„Ова књига садржи разговоре са 127 стваралаца. То су све људи који су долазили у Никшић и ја сам их практично ‘ловио’ када дођу; један врло занимљив избор текстова који говори о друштвеном тренутку посљедње двије деценије прошлог вијека и деценију и по овог вијека“, казао је Гојко Кнежевић.

У књизи репортажа „Људи помена вриједни“ Кнежевић је сабрао портрете и судбине историјских и значајних личности, људи у дубокој старости који су могли много да кажу о животу и који су свједоци свог времена.

„Обично сам тражио стогодишњаке или макар оне изнад 95 година. То су људи који су по нечему занимљиви, који се издвајају и којима се народ може поносити – од херцеговачког Саве Владиславића до Душана Гојковића, трубача свјетског имена“, навео је аутор Кнежевић.

Он је истакао да је у књизи репортажа „Необични међу нама“ писао о људима који су међу нама, непримјетни, али ипак посебни – по својој судбини, начину живота и хобију.
„Дешавало ми се да неке људе познајем дуго, а тек након много година уочим да су занимљиви, да носе у себи неку посебност. Када сам радио репортаже, трудио сам се да их радим документаристички“, рекао је Кнежевић, додајући да му је жеља била да сачува податке о тим личностима, јер њихов живот може да послужи и истраживачима да анализирају друштвену климу и друштвене прилике тог дугог периода.

Поред аутора, на промоцији су учествовали: Веселин Матовић, Чедомир Баћовић, Зоран Гргуревић, Милица Бакрач и Доброслав Ћук.

Програм је водила пјесникиња Здравка Бабић.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић