Trebinjskoj publici predstavljena izložba „Transferi“ od troje umjetnika

 У Галерији Kултурног центра вечерас је отворена изложба радова умјетника Жељке Момиров, Љубомира Вучинића и Ђорђа Арнаута под називом „Трансфери“.

 

 

На изложби су приказане дигиталне штампе са личним поетикама и виђењима самог назива трансфери – шта би то, у ствари, могло да буде.

Жељка Момиров је представила геометријске трансфере који су препознатљиви у лику фигуре самог аутора, али се трансформишу у виду математичке матрице, гђе имају исту позицију, али различите боје.

„Свака се боја помјера за једно мјесто и добија се прост примјер математичке комбинаторике“, рекла је Момиров.

У тренсферима Ђорђа Арнаута виђени су цитати из књижевности, разне вињетице, а повезане су приче и фотографије.

„Ја сам на томе себе убацио као посматрача, као свједока свега што се дешава“, истакао је Арнаут.

Он то зове дигитални колажи, јер се прикази морају и читати и гледати.

„Ово је живот који ми живимо и на један начин је трансформисан у ово ликовно ђело које покушава да скрене пажњу на све то што свако од нас доживљава сваки дан“, појаснио је Арнаут.

Љубомир Вучинић је пасионирани слушалац џеза и скупљач свих плоча и ЦД-ова које се баве овом музиком. Сва његова умјетност заснована је на џезу и ово је само дио онога што он промишља о овој музици и како тај звук може да преточи у ликовну умјетност.

Ови умјетници заједно раде од 2010. године и ова изложба је наставак пројекта под различитим називима, али истим модификацијама – „Блек енд вајт“(Black and white), „Дигитал трансфера“(digital transfer) и „Трансфери“.

Изложба је отворена у наредних 15 дана.

Аутор: Ж.K./ТребињеЛиве Фото: ТребињеЛиве