Trebinjskoj publici predstavljena izložba „Transferi“ od troje umjetnika

 U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba radova umjetnika Željke Momirov, Ljubomira Vučinića i Đorđa Arnauta pod nazivom „Transferi“.

 

 

Na izložbi su prikazane digitalne štampe sa ličnim poetikama i viđenjima samog naziva transferi – šta bi to, u stvari, moglo da bude.

Željka Momirov je predstavila geometrijske transfere koji su prepoznatljivi u liku figure samog autora, ali se transformišu u vidu matematičke matrice, gđe imaju istu poziciju, ali različite boje.

„Svaka se boja pomjera za jedno mjesto i dobija se prost primjer matematičke kombinatorike“, rekla je Momirov.

U trensferima Đorđa Arnauta viđeni su citati iz književnosti, razne vinjetice, a povezane su priče i fotografije.

„Ja sam na tome sebe ubacio kao posmatrača, kao svjedoka svega što se dešava“, istakao je Arnaut.

On to zove digitalni kolaži, jer se prikazi moraju i čitati i gledati.

„Ovo je život koji mi živimo i na jedan način je transformisan u ovo likovno đelo koje pokušava da skrene pažnju na sve to što svako od nas doživljava svaki dan“, pojasnio je Arnaut.

Ljubomir Vučinić je pasionirani slušalac džeza i skupljač svih ploča i CD-ova koje se bave ovom muzikom. Sva njegova umjetnost zasnovana je na džezu i ovo je samo dio onoga što on promišlja o ovoj muzici i kako taj zvuk može da pretoči u likovnu umjetnost.

Ovi umjetnici zajedno rade od 2010. godine i ova izložba je nastavak projekta pod različitim nazivima, ali istim modifikacijama – „Blek end vajt“(Black and white), „Digital transfera“(digital transfer) i „Transferi“.

Izložba je otvorena u narednih 15 dana.

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive