Trebinjski omaž zaboravljenom velikanu (VIDEO)

Fondacija „Branko Ćopić“ iz Banjaluke, piščeva rodna opština Krupa na Uni, u saradnji sa trebinjskim Kulturnim centrom, priredili su večeras u Trebinju„Ćopićevo veče: duhovna riznica Branka Ćopića“.

Na večeri posvećenoj stvaralaštvu velikog pisca, povodom stogodišnjice njegovog rođenja, ukazano je na značaj i literarnu vrijednost Ćopićeve proze, ali i upozoreno na propust – da Ćopić danas ne uživa onaj status među našim književnim velikanima koji je djelom zaslužio.

„Stoji prigovor da je Branko danas skrajnut. Nikako čudo nije što je to tako jer je u mnogim našim glavama ostala predstava da je Ćopić režimski, partizanski pisac i komunista, iako je, znamo, Branko imao teška iskušenja i gorke soli je osjetio u vrijeme komunizma zbog svojih satiričnih i ‘jeretičkih’ priča“, istakao je Svetozar Ličina, predsjednik Fondacije „Branko Ćopić“ iz Banjaluke.

On je dodao da je djelo Branka Ćopića srećom i dalje dio školske lektire i nastavnih programa, te kako je uvjeren da su rezerve prema piscu i danas omiljenih knjiga, poput„Bašte šljezove boje“ i „Doživljaja Nikoletine Bursaća“, izazvane ideološkim predrasudama „samo privremena oseka“, osobena za sve narode sklone zaboravu.

„On je još za života sebi podigao spomenik od svog velikog literarnog djela i danas je živ – prije svega među publikom. A Branko nije za svakoga. On je samo za one čitaoce koji ga razumiju i vole“, istakao je Ličina.

Predsjednica Udruženja književnika RS Jovanka Stoičinović-Nikolić, kao posebnu literarnu vrijednost Ćopićevog djela, izdvojila je prepoznatljivi ćopićevski humor, koji od početka do kraja prožima njegov književni opus.

„Taj humor je drugačiji od onoga kod drugih pisaca. Nazvala bih ga čistotom duha, koju smo izgubili: Branko nas zasmije na tako lijep način i bez ironije, što je posebno u današnjim vremenima zaista vrijednost za poštovanje“, istakla je Stoičinović-Nikolićeva.

Ona je dodala da će književnici Srpske, uz podršku resornog ministarstva, povodom velikog jubileja – stogodišnjice od rođenja velikana iz Hašana – prirediti večeri posvećene Ćopićevom djelu u više od 20 gradova Republike Srpske, sa centralnom akademijom u piščevom rodnom Grmeču.

U programu „Ćopićeve večeri“ u Trebinju učestvovali su i književnici Ranko Pavlović i Radoslav Milošević, te načelnik piščeve rodne opštine Krupa na Uni Gojko Kličković.

Izvor: Radio Trebinje