Trebinjski fakulteti dobar primjer energetske obnove zgrada

TREBINJE I U organizaciji Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, Grada Trebinja i Inženjerske komore Republike Srpske danas je u Kulturnom centru profesor Branislav Živkovića sa Mašinskog fakulteta iz Beograda održao predavanje na temu „Energetska obnova zgrada“.

Veliki broj naših zgrada građen je u periodu od 1950-1980 godine kada nije korišćena termička izolacija pa su to energetski vrlo loše zgrade i prema evropskoj direktivi i prema ugovorima koje smo potpisali sa Evropskom unijom, mi smo dužni da određene vrste zgrada obnavljamo energetski i moje predavanje i govori o tim našim dužnostima i obavezama“, rekao je profesor Živković.

On ističe da je veoma ponosan na energetski projekat u našem gradu u koji je uključena zgrada Akademije likovnih umjetnosti, Studentskog doma i Fakulteta za proizvodnju i menadžment, koji je radila Firma „Grijanje invest“ sa Pala.

„Od izmjene projekta, do izvođenja, do puštanja u rad, u svemu sam zajedno sa ovom firmom, sa kojom dugo godina sarađujem, učestvovao i mogu da kažem – da sam prezadovoljan rezultatima“, zaključuje profesor Živković.

Prema riječima Dušana Jokanovića, dekana Fakulteta za proizvodnju i menadžment, ova visokoškolska ustanova je u završnici projekta „Energetske efikasnosti“, u toku koga je na polju energetske obnove i efikasnosti realizovano više aktivnosti.

„Izdvajamo toplotnu izolaciju fasadnih zidova i međuspratne tavanske konstrukcije, ugradnju toplotnih pumpi i solarnog sistema i revitalizaciju sistema rasvjete ugradnjom LED rasvjete. Upravo na temu energetske obnove govorio je i profesor Branislav Živković, redovni profesor katedre za termotehniku na Mašinskom fakultetu u Beogradu“, objašnjava Jokanović.

Profesor Jokanović smatra da čovjek poput profesora Živkovića, koji je bio uključen i u ove i u neke druge objekte u našem gradu, ima šta da kaže.

„Profesor Živković je broj jedan u ovoj oblasti na ovim prostorima i nadam se da će ovakvih dolazaka biti još i više. Potrebna su ovakva predavanja, prije svega zbog podizanja nivoa svijesti o značaju ovakvih projekata“, zaključio je Jokanović.

Bogato iskustvo profesora Živkovića u oblasti termotehnike ogleda se u preko 80 publikovanih naučno-stručnih radova i u realizaciji preko 100 glavnih ili idejnih projekata termotehničkih instalacija u objektima različitih namjena. Vodio je 5 međunarodnih projekata i učestvovao u realizaciji još osam. Obavljao je i funkciju zamjenika glavnog i odgovornog urednika časopisa KGH.

S.P.