Trebinjska premijera filma „Djeca“

U bioskopu Kulturnog centra danas je premijerno prikazan dokumentarni film „Djeca“, autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

„Niko ne zna šta je rat ako u njemu nema sina“ misao je vodilja filma sa potresnim svjedočenjima četiri preživjela roditelja, od 36 očeva i majki u Republici Srpskoj, koji su u otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija, koji je u ime Gradske uprave otvorio projekciju, rekao je da film snaži kulturu sjećanja na one koji su najviše žrtvovali za Republiku Srpsku, što je danas posebno značajno u borbi za njeno očuvanje.

„Onako kako se budemo ponašali prema tim kategorijama, pokazujemo kako se ponašamo prema Srpskoj jer mislim da se Republika Srpska ne brani samo riječima“, rekao je Ćebedžija.

On je podsjetio da je i u drugim narodima, koji su bili dio jugoslovenskog građanskog rata, napisan i snimljen veliki broj knjiga i filmova na ovu temu, zbog čega je važno da se i naš narod, posredstvom sličnih projekata u kulturi, izbori da i međunarodna javnost razumije i prihvati „pravi smisao i karakter odbrambeno-otadžbinskog rata“, koji, kako je dodao – nije bio agresorski, već borba za odbranu vjekovnih ognjišta. „Ali ne u smislu da se sije mržnja i ratna retorika, već takva kulturna dostignuća treba da nose i snažnu antiratnu poruku, kao što i ovaj film nosi“, rekao je Ćebedžija.

„Kada pogledate film shvatićete kako u stvari nema riječi, ili ih ima tako malo – koje bi bile primjerene. Ovaj film je trajni zapis o tragediji koja nikad ne smije izbijediti iz našeg sjećanja, kao ni bol i tuga neprolazna roditelja koji su izgubili svoju djecu. Neka ovaj film bude doprinos kulturi sjećanja srpskog naroda: sačuvajmo uspomene na njihove živote i žrtve ne bi li tako spriječili i sve buduće“, poručeno je u pismu generalnog direktora RTRS-a Draška Milinkovića, koje je uoči projekcije pročitala šef Informativno-tehničkog centra RTRS-a u Trebinju Sanja Pešut.

Projekcija filma „Djeca“ u isto vrijeme održana je u 11 gradova i opština Republike Srpske, odakle su i porodice koje su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubile po troje djece.
R.S.

Izvor : Radio Trebinje