Trebinje ugostilo 200 mladih iz Srpske i regiona

 

TREBINJE │ Ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS Jasmina Davidovićotvorila je večeras u Trebinju 21. Susrete mladih Republike Srpske.

Tradicionalna manifestacija, koju organizuje Omladinski savjet RS, ove godine u Trebinju okupila je oko 200 mladih iz 47 opština Srpske, ali i njihove vršnjake iz Federacije BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Ministar Davidović podsjetila je da je riječ o najvećem organizovanom okupljanju mladih u Srpskoj, na kojem se po tradiciji „susreću najvredniji omladici, grade zajedništvo i prevazilaze predrasude“.

Mladi su dio društva na kojima sve ostaje i meni je jako drago da oni pokazuju da žele da budu aktivni. U ova četiri dana kroz različite radionice učiće se aktivizmu – kako da se uključe i postanu važan politički faktor u svojim opštinama i rade na poboljšanju statusa mladih“,istakla je Davidovićeva.

Ona je dodala da vjeruje kako Republika Srpska vodi brigu o mladima, čega je najbolja potvrda i najpovoljnije fakultetsko školovanje u odnosu na region, ali i da, s druge strane, od mladih očekuje da budu vrijedni, aktivni i da daju najviše i najbolje što mogu u svojim profesijama.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurićističe da je Grad Trebinje uvijek spreman da finansijski podrži programe od značaja za mlade.

„Za Trebinje mnogo znači kada ovdje dođe 200 omladinaca iz Republike Srpske, na razmjenu ideja i iskustava, a naša gradska administracija je svakako spremna da mladima pomogne i na taj način – dijeleći s njima svoja iskustva. To su ljudi koji će sutra biti sigurno na određenim funkcijama i veoma je bitno da sada dok su mladi steknu potrebne sposobnosti za izazove koji ih očekuju“, istakao je Ćurić.

Predsjednik Omladinskog savjeta RS Danijela Topićistakla je da su četvorodnevnim programom ovogodišnjih susreta planirane edukativne prezentacije programa za mlade koje nudi naš region, te tematske radionice o pisanju projektnih prijedloga, iz medija i komunikacija, iz prve pomoći, ali i iz glume, kroz pripremu pozorišne predstave koja će biti izvedena na zatvaranju susreta.

Pokrovitelji 21. Susreta mladih su Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS, Predsjednik RS i Grad Trebinje.

R.S.