Trebinje u slavu heroja Republike Srpske (FOTO)

TREBINJE l Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“ organizovalo je večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra svečanu akademiju povodom Dana Vojske Republike Srpske.

Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Luka Petrović je istakao da će Grad Trebinje podržati sve aktivnosti koje su u cilju jačanja i promocije Republike Srpske, njene vojske i svih važnih datuma.

On je ukazao da je pozitivno što je akademiju organizovalo Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, ističući da su to djeca koja su se spremila da ojačaju sjećanje na Republiku Srpsku, na tekovine oslobodilačke borbe, na žrtve i žive borce i njihove porodice.

„Žrtve ovoga rata nikada se ne smiju zaboraviti i zato treba posjećivati spomenike i obilježavati važne datume, jer svaka žrtva koja je pala u Trebinju je pala na oslobodilački i odbrambeni način, a ne na agresorski i to je vrijednost ovoga grada i naše Republike Srpske“, poručio je Petrović.

On je naveo da je svjestan da ima mnogo problema koje treba rješavati u suprotnom će ostati mnoge obaveze koje mogu dovesti samo do slabljenja Trebinja i Republike Srpske.

On je istakao da se bolji uslovi za život mogu stvoriti samo zajedno i jedinstveno, a nikako podijeljeni i razjedinjeni.

„Ova gradska administracija je opredijeljena da napravi bolji život u Trebinju, ali su nam potrebni i nevladin sektor i udruženja i politički subjekti, Banjaluka i Beograd i zato smatram da svu energiju koju imamo moramo da uložimo u novi proizvod na dobrobit svih nas“, rekao je Petrović.

Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Saša Pešikan je istakao da je ovo udruženje istrajno u njegovanju i čuvanju lika i djela srpskog borca, poginulih boraca Vojske Republike Srpske i tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je naglasio da je udruženje s tim ciljem pokrenulo i kampanju „Heroji Republike Srpske“, u okviru koje će se organizovati mnogobrojne manifestacije, događaji, projekcije, pozivi na sjećanje, ističući veliku zahvalnost Gradu Trebinju na podršci.

Podsjećajući na hrabru i časnu borbu Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Pešikan je istakao da je plaćena velika cijena, ali da su je borci platili kao jedan, hrabro i ponosno, boreći se za svoju zemlju, slobodu, porodicu, potomke i njihovu budućnost.

„To su heroji Republike Srpske koje treba da poštujemo, slavimo, sjećamo ih se i da učimo svoju djecu o njima i njihovoj borbi. Heroji kojima trebamo biti zahvalni za slobodu, život, budućnost. Heroji, kojima se nažalost nismo odužili“, rekao je Pešikan poručujući da zaboravljajući svoju istoriju i heroje, zaboravljamo sami sebe.

Pešikan je istakao da su udruženju u organizaciji Svečane akademije pomogli Srpsko udruženje Ћирилица, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ Prosvjeta, Kulturni centar Trebinje, kao i mnogi ljudi dobre volje.

On je zahvalio i svim učesnicima programa koji su uložili volju, želju i trud kako bi svojim nastupima večeras na dostojan način obilježili Dan Vojske Republike Srpske.

U programu svečane Akademije učestvovali su horovi iz Trebinja, mladi umjetnici iz osnovne, srednje i muzičke škole, te profesori i pjesnici iz različitih kulturnih udruženja i društava.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i predstavnici Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske i Vojske Republike Srpske.

D.M.