Trebinje u slavu heroja Republike Srpske (FOTO)

ТРЕБИЊЕ l Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ организовало је вечерас у позоришној сали Културног центра свечану академију поводом Дана Војске Републике Српске.

Поздрављајући присутне градоначелник Лука Петровић је истакао да ће Град Требиње подржати све активности које су у циљу јачања и промоције Републике Српске, њене војске и свих важних датума.

Он је указао да је позитивно што је академију организовало Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, истичући да су то дјеца која су се спремила да ојачају сјећање на Републику Српску, на тековине ослободилачке борбе, на жртве и живе борце и њихове породице.

„Жртве овога рата никада се не смију заборавити и зато треба посјећивати споменике и обиљежавати важне датуме, јер свака жртва која је пала у Требињу је пала на ослободилачки и одбрамбени начин, а не на агресорски и то је вриједност овога града и наше Републике Српске“, поручио је Петровић.

Он је навео да је свјестан да има много проблема које треба рјешавати у супротном ће остати многе обавезе које могу довести само до слабљења Требиња и Републике Српске.

Он је истакао да се бољи услови за живот могу створити само заједно и јединствено, а никако подијељени и разједињени.

„Ова градска администрација је опредијељена да направи бољи живот у Требињу, али су нам потребни и невладин сектор и удружења и политички субјекти, Бањалука и Београд и зато сматрам да сву енергију коју имамо морамо да уложимо у нови производ на добробит свих нас“, рекао је Петровић.

Предсједник Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе” Саша Пешикан је истакао да је ово удружење истрајно у његовању и чувању лика и дјела српског борца, погинулих бораца Војске Републике Српске и тековина Одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је нагласио да је удружење с тим циљем покренуло и кампању „Хероји Републике Српске“, у оквиру које ће се организовати многобројне манифестације, догађаји, пројекције, позиви на сјећање, истичући велику захвалност Граду Требињу на подршци.

Подсјећајући на храбру и часну борбу Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, Пешикан је истакао да је плаћена велика цијена, али да су је борци платили као један, храбро и поносно, борећи се за своју земљу, слободу, породицу, потомке и њихову будућност.

„То су хероји Републике Српске које треба да поштујемо, славимо, сјећамо их се и да учимо своју дјецу о њима и њиховој борби. Хероји којима требамо бити захвални за слободу, живот, будућност. Хероји, којима се нажалост нисмо одужили“, рекао је Пешикан поручујући да заборављајући своју историју и хероје, заборављамо сами себе.

Пешикан је истакао да су удружењу у организацији Свечане академије помогли Српско удружење Ћирилица, Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ Просвјета, Културни центар Требиње, као и многи људи добре воље.

Он је захвалио и свим учесницима програма који су уложили вољу, жељу и труд како би својим наступима вечерас на достојан начин обиљежили Дан Војске Републике Српске.

У програму свечане Академије учествовали су хорови из Требиња, млади умјетници из основне, средње и музичке школе, те професори и пјесници из различитих културних удружења и друштава.

Свечаној академији су присуствовали и представници Епархије захумско херцеговачке и приморске и Војске Републике Српске.

Д.М.