Требиње спремно за инвеститоре: Са развојним плановима – и за наредних 15 година

ТРЕБИЊЕ I На Инвестиционој конференцији „Инвестирај у Требиње“, 26. и 27. маја, Требиње ће имати изузетну прилику да представи своје развојне потенцијале и оствари сарадњу на конкретним пројектима – са бројним привредним и политичким делегацијама, које су најавили долазак из земље, региона и Европе, речено је данас на прес конференцији организатора – Града Требиња.

Према ријечима Мирка Ћурића, замјеника градоначелника Требиња, конференција је замишљена да на једном мјесту презентује све оно чиме Требиње располаже, шта је планирало у будућности и које повољности нуди свима који овдје желе да инвестирају, а имаће четири тематска панела – „Инвестиције и инфраструктура“, „Привреда и пољопривреда“, „Туризам“ и „Законодавно-правне погодности и прекогранична сарадња“.

Сви озбиљнији инвеститори желе да виде дугорочне планове у појединим областима – а ми смо припремили и презентоваћемо планове чак и за наредних 15 година. Што је најважније, највећи дио посла смо урадили властитим ресусрима, а наравно имали смо подршку и институција Републике Српске и Србије, те стручних људи са искуством из разних области“, рекао је Ћурић.

Начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња Марко Рикало истиче да је „без  квалитетне инфраструктуре безвиједно причати и о великим инвестицијама“, због чега је Градска управа одлучна да властитим напорима, али и уз помоћ Владе РС и међународних фондова – у наредним годинама Требиње развија у правцу „модерног, инфраструктурно опремљеног града“.

Рикало напомиње да Требиње већ има добру инфраструктуру у области водовода, канализације, саобраћајне, електро и оптичке мреже, која ће се у блиској будућности унапређивати већ започетим или планираним пројектима, те додаје да је додатни инфраструктурни бенефит – изванредан географски положај у близини великих саобраћајних коридора, попут јадранско-јонске магистрале, жељезничког паневропског коридора, те веома прометних аеродрома у окружењу.

Циљ нам је да потенцијалним инвеститорима покажемо шта Требиње посједује  од инфраструктуре, шта се тренутно ради и шта планирамо у наредним годинама. А то што планирамо зависи и од прилива инвестиција – према чему ћемо димензионисати и капацитете који су нам потребни“, истиче Рикало, који ће бити и један од панелиста на првој теми конференције „Инфраструктура и инвестиције“.

Говорећи о теми „Законодавно-правне погодности инвестирања и прекогранична сарадња“, један о панелиста, директор Агенције за развој малих и средњих предузећа града Требиња Дражен Бошковић, рекао је да ће на овом панелу гости конференције бити упознати са програмима подршке које за улагаче нуде Град Требиње, републичке и институције БиХ.

То су прије свега повластице приликом запошљавања, оне везане за урбанистичке услове, цијене изградње и изнајмљивања простора у економским и пословним зонама, погодности које се тичу заштите инвеститора, могућност коришћења расположивих људских ресурса, али и – коришћење подршке намијењене пројектима прекограничне сарадње“, појаснио је Бошковић.

Дводневна конференција „Инвестирај у Требиње“ биће одржана у Kултурном центру Требиње, а детаљније информације заинтересовани могу да потраже на интернет страници www.investintrebinje.com

Р.С.