Trebinje spremno za investitore: Sa razvojnim planovima – i za narednih 15 godina

TREBINJE I Na Investicionoj konferenciji „Investiraj u Trebinje“, 26. i 27. maja, Trebinje će imati izuzetnu priliku da predstavi svoje razvojne potencijale i ostvari saradnju na konkretnim projektima – sa brojnim privrednim i političkim delegacijama, koje su najavili dolazak iz zemlje, regiona i Evrope, rečeno je danas na pres konferenciji organizatora – Grada Trebinja.

Prema riječima Mirka Ćurića, zamjenika gradonačelnika Trebinja, konferencija je zamišljena da na jednom mjestu prezentuje sve ono čime Trebinje raspolaže, šta je planiralo u budućnosti i koje povoljnosti nudi svima koji ovdje žele da investiraju, a imaće četiri tematska panela – „Investicije i infrastruktura“, „Privreda i poljoprivreda“, „Turizam“ i „Zakonodavno-pravne pogodnosti i prekogranična saradnja“.

Svi ozbiljniji investitori žele da vide dugoročne planove u pojedinim oblastima – a mi smo pripremili i prezentovaćemo planove čak i za narednih 15 godina. Što je najvažnije, najveći dio posla smo uradili vlastitim resusrima, a naravno imali smo podršku i institucija Republike Srpske i Srbije, te stručnih ljudi sa iskustvom iz raznih oblasti“, rekao je Ćurić.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo ističe da je „bez  kvalitetne infrastrukture bezvijedno pričati i o velikim investicijama“, zbog čega je Gradska uprava odlučna da vlastitim naporima, ali i uz pomoć Vlade RS i međunarodnih fondova – u narednim godinama Trebinje razvija u pravcu „modernog, infrastrukturno opremljenog grada“.

Rikalo napominje da Trebinje već ima dobru infrastrukturu u oblasti vodovoda, kanalizacije, saobraćajne, elektro i optičke mreže, koja će se u bliskoj budućnosti unapređivati već započetim ili planiranim projektima, te dodaje da je dodatni infrastrukturni benefit – izvanredan geografski položaj u blizini velikih saobraćajnih koridora, poput jadransko-jonske magistrale, željezničkog panevropskog koridora, te veoma prometnih aerodroma u okruženju.

Cilj nam je da potencijalnim investitorima pokažemo šta Trebinje posjeduje  od infrastrukture, šta se trenutno radi i šta planiramo u narednim godinama. A to što planiramo zavisi i od priliva investicija – prema čemu ćemo dimenzionisati i kapacitete koji su nam potrebni“, ističe Rikalo, koji će biti i jedan od panelista na prvoj temi konferencije „Infrastruktura i investicije“.

Govoreći o temi „Zakonodavno-pravne pogodnosti investiranja i prekogranična saradnja“, jedan o panelista, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković, rekao je da će na ovom panelu gosti konferencije biti upoznati sa programima podrške koje za ulagače nude Grad Trebinje, republičke i institucije BiH.

To su prije svega povlastice prilikom zapošljavanja, one vezane za urbanističke uslove, cijene izgradnje i iznajmljivanja prostora u ekonomskim i poslovnim zonama, pogodnosti koje se tiču zaštite investitora, mogućnost korišćenja raspoloživih ljudskih resursa, ali i – korišćenje podrške namijenjene projektima prekogranične saradnje“, pojasnio je Bošković.

Dvodnevna konferencija „Investiraj u Trebinje“ biće održana u Kulturnom centru Trebinje, a detaljnije informacije zainteresovani mogu da potraže na internet stranici www.investintrebinje.com

R.S.