foklor 5

TREBINJE | Turistička organizacija grada Trebinja u saradnji sa agencijom „Blu dajmond“ iz Beograda priredila je večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra treći Međunarodni festival folklora, na kojem je nastupilo sedam folklornih ansambala iz Trebinja i zemalja Balkana.

Uz tri domaća kulturno-umjetnička društva – „Alat“, „Hercegovinu“ iz Petrovog Polja i ANI „Jovan Dučić“, na festivalu su pjesmom i igrom folklornu tradiciju svojih krajeva i naroda predstavila i društva i plesne grupe iz Turske, Bugarske i dvije iz Grčke.

Koncertu je prethodio svečani defile učesnika ulicama Trebinja, od hotela Leotar, mostom Ive Andrića do spomenika Jovanu Dučiću, te kroz Dučićev park do Kulturnog centra.

Poželjevši gostima dobrodošlicu, festival folklora otvorio je Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privrednu i društvene djelatnosti grada Trebinja koji je istakao da je Trebinje grad otvorenog srca koji prima sve ljude dobre volje bez obzira na različitosti, naciju, vjeru, kulturu i običaje.

„Gradska uprava podržala je ovaj festival foklora smatrajući da on promoviše baštinjenje vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globalizovanom svijetu sačuvaju kulturne različitosti, te da je kroz predstvaljanje sopstvene kulturne baštine smotra folklora dobra prilika da se nauči o kulturi i tradiciji drugih naroda“, rekao je Milošević.

Izvor: Radio Trebinje