Trebinje okupilo investitore

 

ТРЕБИЊЕ l У Требињу је данас отворена дводневна Инвестициона конференција “Инвестирај у Требиње” 2017, која је, под покровитељством Града Требиња и уз подршку предсједника РС Милорада Додика, окупила инвеститoре из РС, Федерације БиХ, региона и свијета, којима ће се представити инфраструктурни, пољопривредни и туристички потенцијали, као и законодавно-правне погодности, које најјужнији град РС нуди за потенцијална улагања.

У раду скупа од 17 часова учествоваће и предсједник РС Милорад Додик, који ће претходно посјетити градску управу, гдје ће разговарати са градоначелником и замјеником градоначелника Требиња Луком Петровићем и Мирком Ћурићем.

“Зашто инвестирати у Требиње? Зато што је европско тржиште на дохват руке, зато што овдје успијева све, од људи до љековитих биљака, јер имамо ефикасну локалну управу, која ради за свој град и своје грађане, зато што Требиње има хидропотенцијал, потенцијал за пољопвривреду, туризам и привреду уопште. Зато што имамо квалификовану радну снагу прилагодљиву потребама тржишта и зато што је наша пореска политика стимулативна, а оперативни трошкови ниски”, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић отварајући скуп у препуној сали Kултурног центра Требиње, којем присуствују и представници потенцијалних инвеститора из Kине, Русије, Турске, Аустрије и Грчке.

Градоначелник Петровић је истакао да је први циљ Инвестиционе конференције – да се инвеститорима “представи визија Града Требиња и његовог развоја у наредних 15 година”, што је уједно и  “порука градских власти  домаћим и иностраним инвеститорима, да на најповољнији начин остваре профит”.

“ Град Требиње има за циљ да покаже да је Требиње плодно тло за инвестиције у сваком погледу. Потенцијалним инвеститорима су на располагању бројни пројекти који су већ планирани, али уз могућност да, у сарадњи са Градом Требињем, осмисле, предложе и покретање потпуно нових пројеката”, подвукао је Петровић.

Додао је да у Требињу постоји огроман потенцијал за изградњу стамбено-пословних објеката, издвојивши пословну зону Волујац и економску зону Ново Требиње, која се наслања на новопланирану западну градску обилазницу, наводећи да Град константно ради на развоју саобраћајне и комуналне инфраструктуре.

“Инвеститорима је на располагању 887 хектара замљишта у власништву Града, спремног за инвестиције, Требиње има 260 сунчаних дана годишње, регистрација предузећа са страним удјелом изједначена је са регистрацијом домаћих привредних друштава. Kада је у питању рента, она се умањује за 99 % за изградњу пословних објеката производне намјене у пословним и економским зонама Требиња, као и накнада за уређење земљишта, која се умањује за 25% у истом случају”, навео је Петровић.

Градоначелник Требиња је истакао да је у 2017. години планирано издвајање за субвенције бруто плата за новозапослене раднике у износу од пола милиона KМ, а у 2о18. милион KМ. Kако је навео, Град Требиње је у процесу добијања БФЦ стандарда и увођења ИСО стандарда, а у процесу реализације је Академија лидерства за прекограничну сарадњу.

Подсјетио је да је у Требињу тренутан број запослених 8223 лица, и да је у односу на претходну годину, укупан број предузетника нарастао у свим сегментима, при чему је укупан приход Града Требиња већи за 2%. Покривеност увоза извозом, додао је, износи 95 % у 2016.години, а најважнији производи су електрична енергија, разни алати и кондиторски производи.

Градоначелник Требиња је захвалио свима који су учестовали у припреми конференције, прије свега тимовима младих стручних људи из Требиња, Бањалуке и Београда, додајући да ће трошкови одржавања скупа бити минимални, с обзиром на бројне донаторе.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Kлокић  поздравио је скуп у име Владе РС, истичући да је Требиње мотор развоја Херцеговине.

“Желим да изразим наду да ће ова инвестициона конференција , прије свега, довести до одређених нових инвестиција у Требиње. Требиње је за РС веома значајно као мотор развоја Херцеговине, са својим потенцијалима, прије свега у туристичкој понуди, пољопривреди  и свим оним  што краси Требиње. Ова инвестициона конфернција има има за циљ да нове инвестиције које дођу у Требиње донесу нове вриједности које ће покренути Требиње још брже и снажније, а Влада РС даће свој допринос да ти ти пројекти реализују”, истакао је Kлокић.

Он је честитао представницима Града Требиња, на челу са граданачелником Луком Петровићем на успјешној организацији скупа, изразивши наду да ће и наредних година инвестиционе конференције обезбиједити што више инвеститора и нова улагања у Требиње.

По завршетку поздравних бесједа, приказан је промотивни видео “Због чега је Требиње плодно тло за ваше инвестиције”.

Свечаном отварању Инвестиционе конференције присустовали су министри у Влади РС: трговине и туризма Предраг Глухаковић, финансија Зоран Тегелтија, науке и технологије Јасминко Kомић, представници привредних комора РС, Федерације БиХ и Србије, амбасадори Македоније и Словеније у БиХ,  Његово Преосвештенство епископ захумско-херцеговчки и приморски Григорије, челни људи Источне Херцеговине и представници друштвено-политичког живота Требиња и регије.

У наставку Инвестиционе конференције одржава се прва панел дискусија на тему “Инфраструктура и инвестиције”.

Учесницима конференције биће представљена просторно-планска документација града, саобраћајна и комунална инфраструктура, енергетска и телекомуникациона слика Града Требиње, као и економске зоне града – зонинг планови „Ново Требиње“ и „Алексина Међа – Подгљивље“, пословна зона „Волујац“, те стамбено-пословни и спортско-рекреативни комплекс „Оток“.

Први тематски панел обухвата и презентације „Града Сунца“, „Града на Црквини“, голф терена, источне и западне обилазнице око града, аеродрома Зупци, затвореног олимпијског базена, фабрике питке воде.

Модератор прве панел сесије је др Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду, а панелисти су Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња, Миљана Вујачић, доцент др Владимир Парежанин са Архитектонског факултета у Београду и инжењер Ведран Фуртула.

Други тематски панел “Привреда и пољопривреда” траје од 12 часова и 45 минута до 14 часова, док ће се туристички потенцијали Требиња бити представљени на трећем панелу “Туризам”, од 17 до 18 часова и 30 минута.

У суботу, завршног дана Инвестиционе конференције, од 9 часова и 30 минута до 11 часова и 30 минута у Kултурном центру биће одржана панел дискусија на тему “Законодавно-правне погодности и прекогранична сарадња”, а потом ће бити представљени закључци скупа.

У сусрет Инвестиционој конференције, покренут је и интернет страница  www.investintrebinje.com на коме сви потенцијални инвеститори имају прилику да се упознају са компаративним предностима.

В.М.