TREBINJE DŽEZ FESTIVAL PREDSTAVLJA: MARKO LUIS

Marko Stojanović Luis rođen je 1985. godine u Minhenu u Nemačkoj. Sin je poznatog srpskog pjevača i muzičara Ljubiše Stojanovića Luisa.

Bio je član soul benda “MaraQya” sa kojim je objavio dva studijska albuma.

U maju 2015. godine Marko je izdao svoj prvi solistički album pod nazivom „Shine on me”, koji je na engleskom jeziku. Od tada se posvjećuje solo karijeri.

Nakon albuma „Shine on me”, u aprilu 2017. godine izdaje svoj drugi solistički album pod nazivom „Beskraj”, koji za razliku od prethodnog albuma nosi zreliji zvuk i pretežno je na srpskom jeziku. Albumom „Beskraj” obilazi cijeli region kako na festivalima tako i na samostalno organizovanim koncertima koji mu donose veliki uspjeh.

U oktobru 2019. godine Marko izdaje svoj treći studijski album pod nazivom „Euridika”. Album „Euridika” se može smatrati nastavkom jednog novog zvuka koji je publika iz Srbije, regiona, pa čak i šire, prepoznala.

Inspirisan uspjehom i publikom, koja je iz godine u godinu sve brojnija, Marko izdaje svoj četvrti studijski album u decembru 2020. godine pod nazivom „Sloboda”. Album „Sloboda” i te kako dobija na značaju, ne samo zbog situacije u kojoj se našao cijeli svijet zbog pandemije, nego i zbog svog zvuka koji je Marko već u prethodnim albumima predstavio. Album „Sloboda” je već u prvih deset dana prevazišao broj slušanja svih prethodnih albuma na muzičkim servisima kao što su Spotify, Deezer, itd.

U septembru 2021. godine Marko Luis objavljuje svoj prvi album pjesama za djecu pod nazivom „Ja se zovem Slon”, koji su djeca i roditelji veoma lijepo prihvatili.

U januaru 2022. godine Marko Luis je snimio dvije pjesme inspirisane filmom „Nečista krv”, koje su najavile prvi srpski film na platformi Netflix. Pjesme „Dude” i „Ruse kose” su na neki način lajtmotivi filma i zastupljene su u nekoliko filmskih deonica.

Pored autorskih albuma, Marko Luis je učestvovao u mnogobrojnim, zajedničkim muzičkim projektima i bio je gost u različitim eminentnim muzičkim sastavima.