„TREBINJE DŽEZ FESTIVAL“: PREDIVNO VEČE SA LENOM KOVAČEVIĆ NA CRKVINI

Pretposljedne večeri „Trebinje džez festivala“ popularna džez pjevačica i kompozitorka Lena Kovačević održala je koncert u prepunom amfiteatru na Crkvini.

Lena Kovačević kaže da se beskrajno raduje što je došla prvi put Trebinje upravo na festival džeza:

„Ja sam o Trebinju mnogo slušala i čula da je najlepši grad u ovom regionu. Stvarno sam počastvovana da sam kročila u ovaj grad, a da je vezano za muziku“.

Lena godinama istrajno stvara, ne odustajući od cilja da kvalitetnim zvukom dopre do što šireg auditorijuma. Njene pjesme, koje odišu suptilnim preplitanjem džez i pop zvuka, postale su prepoznatljive i rado slušane.

„Ljudi su očito jako zainteresovani za pop-džez. Mi mnogo sviramo, svuda su nam pune sale i ja sam više nego srećna zbog toga. S druge strane, to što ja radim nije baš toliko nekomercijalno. Da sam ostala, možda, u klasičnom džezu, naravno da bih imala publiku, ali to je druga vrsta publike. Ovo je neka radio-publika jer činjenica je da je radio postao glavni promoter mojih pesama“, istakla je Lena Kovačević.

Dodaje da se za džez opredijelila sasvim slučajno kada je od svoje profesorke klavira dobila album „You Must Believe in Spring“ Bila Evansa:
„Ja sam se zaljubila u taj album. Nisam studirala džez s namerom da bih se isključivo njim bavila, nego mi se dopala struktura džeza, ta melanholija i harmonizacija. Harmonizacija džeza je nešto što je fantastično i to je ono što me je privuklo“.

Lena je večeras izvodila pjesme sa svojih studijskih albuma i brojne hit-singlove, ali i numere Momčila Bajagića Bajage, komponovane za potrebe filma „Nije loše biti čovek” koji je režirao njen otac Dušan Kovačević. Publika je uživala u specijalnom izvođenju tradicionalnih srpskih pjesmama „Gusta mi magla padnala“ i „Zapevala sojka ptica“, kao i u njenom najnovijem singlu „Ti si moj bol“, koji je nedavno premijerno izvela na festivalu u Herceg Novom.

U amfiteatru na Crkvini pobrala je sve simpatije ljubitelja dobre muzike i laganih nota.

Prvi „Trebinje džez festival“ završava se sutra, 28. avgusta koncertom Vasila Hadžimanova i njegovog benda u rok baru „Andergraund“.

Kulturni centar Trebinje organizovao je „Trebinje Džez festival“ uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Grada Trebinja i kompanije M:tel.

Duška Đajić                         

Foto: Jovan Vidaković