„TOKSINI“ PRED TREBINJSKOM PUBLIKOM

Pozorišna predstava  „Toksini“, savremenog poljskog dramaturga Kšištofa Bizja, odigrana je večeras na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Trebinje.

Predstava je rađena u produkciji Kulturne scene  „Male stvari“  iz Trebinja, u režiji Ivana Tomaševića, a akteri ove duodrame su Senad Milanović i Željko Milošević.

Riječ je o drami od pet epizoda, od kojih se četiri fokusiraju na  „toskine“  savremenog društva – usamljenost, nasilje, nedostatak ljubavi i iskrivljenu hijerarhiju vrijednosti, a peti dio nosi zaključak.

Svaka epizoda ovog pozorišnog komada nosi sukob starijeg muškarca sa mlađim i pokazuje kako se  „toksini“  prenose iz jedne generacije u drugu.

Glumački duo – Senad Milanović i Željko Milošević, postavljajući pitanja o moralnom stanju modernog društva, ukazuje na mehanizam širenja zla i njegovog stalnog povratka.

Senad Milanović izrazio je svoje zadovoljstvo što mu se, kao mladom glumcu, ukazala prilika da zaigra u ovakvom pozorišnom komadu, a veliki izazov predstavljalo mu je, kako navodi, tumačenje pet različitih likova.

„Predstava ima pet različitih priča, žanrovski drugačijih, i odnosi se na cijelo ovo društvo tranzicije u kojem se nalazimo. Sve ih povezuju  „toksini“  koji su u čovjeku, unutar njega samog, kao nesporazumi u komunikaciji. Oni nastaju, uglavnom, što zbog nekih svojih uvjerenja, nismo spremni da saslušamo druge“, navodi ovaj mladi glumac.

 Predstava  „Toksini“  premijerno je izvedena u februaru ove godine na sceni  „Petar Kočić“  NPRS u Banja Luci. Rađena je u produkciji Kulturne scene  „Male stvari“ u saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, a u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Trebinja i pozorištem  „FEDRA“  iz Bugojna.

no images were found

Foto:Jovan Vidaković

Duška Đajić