„ТОКСИНИ“ ПРЕД ТРЕБИЊСКОМ ПУБЛИКОМ

Позоришна представа  „Токсини“, савременог пољског драматурга Кшиштофа Бизја, одиграна је вечерас на позоришној сцени Културног центра Требиње.

Представа је рађена у продукцији Културне сцене  „Мале ствари“  из Требиња, у режији Ивана Томашевића, а актери ове дуодраме су Сенад Милановић и Жељко Милошевић.

Ријеч је о драми од пет епизода, од којих се четири фокусирају на  „тоскине“  савременог друштва – усамљеност, насиље, недостатак љубави и искривљену хијерархију вриједности, а пети дио носи закључак.

Свака епизода овог позоришног комада носи сукоб старијег мушкарца са млађим и показује како се  „токсини“  преносе из једне генерације у другу.

Глумачки дуо – Сенад Милановић и Жељко Милошевић, постављајући питања о моралном стању модерног друштва, указује на механизам ширења зла и његовог сталног повратка.

Сенад Милановић изразио је своје задовољство што му се, као младом глумцу, указала прилика да заигра у оваквом позоришном комаду, а велики изазов представљало му је, како наводи, тумачење пет различитих ликова.

„Представа има пет различитих прича, жанровски другачијих, и односи се на цијело ово друштво транзиције у којем се налазимо. Све их повезују  „токсини“  који су у човјеку, унутар њега самог, као неспоразуми у комуникацији. Они настају, углавном, што због неких својих увјерења, нисмо спремни да саслушамо друге“, наводи овај млади глумац.

 Представа  „Токсини“  премијерно је изведена у фебруару ове године на сцени  „Петар Кочић“  НПРС у Бања Луци. Рађена је у продукцији Културне сцене  „Мале ствари“ у сарадњи са Народним позориштем Републике Српске, а у копродукцији са Градским позориштем из Требиња и позориштем  „ФЕДРА“  из Бугојна.

Фото:Јован Видаковић

Душка Ђајић