Svijet na pragu zaborava: Predstavljeni Sabrani radovi Toma Bratića

 

ТРЕБИЊЕ l У Музеју Херцеговине вечерас је промовисан први том Сабраних радова свештеника, књижевника и публицисте, етнографа и историчара Тома Братића, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Гацка.

Прва књига сабрала је етнографске списе у којима је Братић, бивајући са народом и настављајући мисију Вукових сљедбеника, биљежио све значајне моменте из херцеговачког живота са почетака 20. вијека – од рађања, смрти, обичаја, игара, исхране до лијечења људи и стоке.

Историчар Милан Никчевић истиче да се свештеник из Фојнице код Гацка, који је највећи дио свог живота службовао у Благају код Мостара – кроз први том својих сабраних радова публици представља као предани прегалац на скупљању народног блага и промовисању његове културе.

Јер кад нам се чини да су се неке копче са прошлим временом изгубиле – оне искрсавају баш преко тих људи и њихових радова. Популаризацијом тих радова осврћемо се на оно што је било да би из тога извукли поуке и знали данас у овом, не мање тешком времену, како да се поставимо“, истакао је Никчевић додајући да је Братић, поред етнографских, оставио и значајна историографска свједочанства – посебно о гатачком устаничком војводи Богдану Зимоњићу.

Томо Братић савременим читаоцима данас је важан управо као „спона прошлости и садашњости, која нам не дозвољава да прекинемо нит са нашим прецима“, сматра и историчар Милан Савић.

Братић превасходно говори о људима из високе Херцеговине, Гацка и Невесиња, о њиховом свакодневном животу – њиховим обичајима, култури, традицији, ношњама… А то је свијет који је данас, на жалост, на прагу заборава, на маргини и научног и друштвеног ангажовања – што не би смио да буде“, истиче он.

Савић истиче да су овакве споне са прошлошћу драгоцјене посебно у времену када „вулгарни галопирајући глобализам – са кредом да историја оптерећује“ неповратно разара темеље националних култура и идентитета.

„Ако се наставимо маћахински понашати према историји, традицији, друштву и држави – може нам се десити да се једно јутро пробудимо и да не знамо ко смо ни шта смо“, закључује Савић.

Из истих мотива, из гатачке „Просвјете“ најављују да ће ускоро објавити и други том Сабраних радова Тома Братића.

Р.С.